Už máme prvé doma. A ďalšie sa už začínajú červenať. Veru vyzerá, že ich aj tento rok bude dosť. Nuž začíname spracovávať. Začali sme koláčikmi, pudingom, keď ich je viac, budeme zavárať a robiť lekvár.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/jahody/jahody3.jpg}
Jahodový puding
300 g jahôd rozmixujeme so 100 g kryštálového cukru a premiešame s 2 - mierne kopcovitými polievkovými lyžicami kukuričného škrobu. Nad parou uvaríme do požadovanej hustoty.
Jahodová miska
Silnú želatinu vmiešame do 1 dl teplej vody a necháme napučať. 400 g jahôd premiešame so 100 g práškového cukru a rozmixujeme. Vmiešame napučanú želatinu. Vlejeme do misiek, ktoré ozdobíme piškótou a kúskom jahody. Necháme v chlade stuhnúť.
Jahodový koktejl
200 ml plnotučného mlieka, 200 ml bieleho tučného jogurtu rozmixujeme so 150 g jahôd. Vlejeme do šálok. Nasypeme do nich ešte na drobno nakrájané 2 - 3 jahody. Podávame s lyžičkou.
Jahodový tvaroh
250 g jahôd rozmixujeme so 100 gramami krupicového cukru a zmiešame s 200 gramami tvarohu vhodného do krémov. Vlejeme do misiek.
Je to vynikajúca desiata pre deti.
Jahodový džem
900 g jahôd rozmixujeme s 3 - 4 - mi lístkami mäty. Vmiešame pol kila želírovacieho cukru 2 : 1. Necháme cukor rozpustiť. Potom vmiešame 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Za občasného premiešania privedieme k varu. Na miernom plameni za stáleho miešania prevaríme asi 5 minút. Vlejeme do pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť dole hlavou.
Jahodová marmeláda
500 g jahôd premiešame so 400 g kryštálového cukru. Pod pokrievkou necháme stáť asi 2 hodiny, aby sa cukor čo najviac rozpustil. Potom rozdelíme na dve asi rovnaké časti a varíme na strednom plameni za občasného premiešania do hustoty akú chceme. Skúšame si ju na porcelánovom tanieriku. Potom vlejeme do pohárikov a necháme vychladnúť.
Takto pripravená marmeláda stačí len prikryť celofánom po vychladnutí. Lekvár je potom dosť tuhý a vhodný do pečených alebo parených buchiet.
Jahodový sirup
1200 g jahôd rozmixujeme a precedíme cez sito do hrnca. Primiešame 250 g krupicového cukru a 20 g kyseliny citrónovej. Dobre premiešame. Na strednej teplote privedieme do varu. Povaríme za stáleho miešania asi 4 minúty. Vlejeme do fliaš a uzavrieme. Fľaše položíme na ležato a necháme vychladnúť. Občas ich otočíme, aby sa zátky dobre prichytili.
Občas mi sirup zhustne veľmi. Vtedy ho používam na poliatie zákuskov.