V mojom detstve som nemala rada ryby. Nie, neviem čím to bolo spôsobené. V školskej jedálni keď mi dali na tanier pečené filé s citrónom, už pri pohľade naň mi nebolo dobre. Dali sme tomu pokoj. Vtedy sa nijaké alergie neriešili. Proste mi ryby nedávali jesť ani sa nesnažili ma presviedčať, že sú zdravé. Áno, ani na Vianoce. Po rokoch, teda konkrétne po štyridsiatpäťke, sa môj organizmus zmenil. Začala som jedávať nepravidelne ryby a dokonca mi chutia. 

Nevzdávajte to pri svojich deťoch. 

Grilovaný losos

filet lososa, cuketa, chery paradajky, červená cibuľa, zelená paprika, cesnak, maslo, citrón, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, sušený rozmarín, olej

Naporcovaného lososa okoreníme a osolíme. Na rozpálenom tuku opečieme. Vyberieme a držíme v teple. Na výpeku opečieme na kocky nakrájanú zeleninu. Pridáme rozmarín a maslo. Do stredu taniera položíme zeleninu a na ňu lososa. Zdobíme krúžkom citróna kúskom masla a petržlenovou vňaťou.

 

Filé z tresky

400 g filé z tresky, 50 g masla, 2 polievkové lyžice oleja, 1 čajová lyžička soli, štipka mletého bieleho korenia, 4 vetvičky tymiánu

Olejom jemne vytrieme pekáčik. Položíme kúsky filé. Povrch posolíme a okoreníme. Na každý kúsok položíme tymián a kúsok masla. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 10 - 12 minút.

Podávame so šalátom, alebo len oblohou z grilovanej či varenej zeleniny, prípadne varenými zemiakmi.

Filet z tuniaka

2 filé z tuniaka, maslo, 4 mladé jarné cibuľky, soľ, mleté biele korenie, 4 mladé mrkvičky

Pekáčik vytrieme maslom na jemno. Naň položíme file. Posolíme a okoreníme. Posypeme pokrájanou cibuľkou a na drobné kolieska nakrájanou mrkvičkou. Každé filé preložíme kúskom masla. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 12 - 15 minút.

 

 

 

Rybací bujón

400 g tresky, 200 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 čajová lyžička soli, štipka bieleho mletého korenia

Všetko vsypeme do hrnca, zalejeme vodou asi do polovice. V tlakovom hrnci uvaríme asi desať minút. Rozmixujeme. Vlejeme do nádobiek, pričom do každej dáme asi 4 polievkové lyžice. Necháme zamraziť. Môžeme používať ako bujón do omáčok či polievok.