
Stará mama ju mala v kúte záhrady. Stále jej bolo dosť. Bola ako burina. Robila z nej hlavne kompót a kysnutý rebarborový koláč.
Moji rodičia ju mali tiež v záhrade a mama z nej robila výborný krém.
Dnes z nej robievam už ozaj všeličo. Stačilo v knižnici otvoriť ozaj staré kuchárske knihy a povypisovať recepty, ktoré ma zaujali.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1511

Čerešne som nemala nikdy veľmi rada. Nerada som ich odkvostkovala. Na višniach mi to však nikdy nevadilo. Tie mi chutili a aj som ich rada odkvostkovala.
Čerešňa je plod ovocného stromu čerešňa. Je to kôstkovica.
Mäkký plod s priemerom okolo 15 mm ukrýva kôstku, okolo ktorého sa nachádza sladká dužina bielej alebo ružovkastej farby s vysokým obsahom vody. Povrch plodu tvorí šupka, ktorá má podľa fázy zrelosti červenkastú, červenú alebo tmavočervenú farbu. Šťavnaté plody dozrievajú v našich podmienkach od mája do júla a sú významným zdrojom minerálov (horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík) a vitamínov (A, B, C, E a P).
No a tento rok, asi sa niečo zmenilo vo mne, som rada očistila aj čerešne.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4319

Väčšina z nás má doma asi teflónové panvice. Niekedy ich máme problém očistiť. My sme si doma našli pár spôsobov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 11017

Pravidelný pitný režim je nevyhnutnou súčasťou správnej životosprávy. Odborníci hovoria, že najmä v prekúrených bytoch či v letných horúčavách je telo ochudobňované o dôležité tekutiny. Preto je potrebné ich organizmu počas celého dňa dodávať.
Ráno by sme mali podľa odborníkov vypiť asi pol litra nesladenej tekutiny – minerálku, vodu... Určite nie na lačno kávu.
Nemali by sme piť počas jedenia. Až po jedle. Večer, najneskôr polhodiny pred spaním.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 5569

Aj tento rok máme trochu jahôd. Teraz sú ozaj voňavé a chutné. Ale je ich viac ako len na jedenie.
Ponúkame vám pár našich obľúbených receptov pre spestrenie vášho jedálnička.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2258

Varíme v jednom hrnci. V tomto prípade vo voku. Pripravíme si zdravý obed aj pre väčších jedákov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3341

Dnes budeme v spoločnosti Zepter na bratislavskej Karadžičke variť úplne klasickú fazuľovú polievku z malej strakatej fazule. Pridáme koreňovú zeleninu a zahustíme veľmi tradičným spôsobom - pomletou suchou fazuľou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3498