
V tomto novoročnom období som rovnako ako na jeseň vždy viac milovala polievky a prívarky. Ani teraz to nie je inak. Máme však doma akosi viac fazule ako som chcela, nuž varíme čo najviac práve z nej. Ponúkam Vám moje staro-nové recepty. Niektoré z nich sú zo zápiskov prastarej mamy, niektoré starej mamy i mamy a troška som ich upravila - veď veľa surovín spred sto rokov sa už nedá kúpiť a zatiaľ som si ich nedokázala vypestovať sama. Je mi ľúto,
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 348
Už dlšie obdobie - konkrétne sedemnásť rokov jsú pre nás Tri krále významným sviatkom.Pýtate sa prečo? Nuž naše dobre-napady.sk sa narodili práve v tento deň chvíľu po deviatej ráno.
Tento rok nebudeme oslavovať. Tento rok budeme mať veľké slávnostné raňajky so všetkým možným na stole. Skúste si urobiť aj Vy. Takéto posedenie s rodinou, ďobkanie do všetkého čo oči vidia a chlipkanie výbornej kávy i dobrého čaju, rozhovor o všetko i o ničom... Je fajn začať takto deň či možno aj celý rok.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 188

Máte na Silvestra doma svojich rodičov či svokrovcov? Musíte sa ukázať čo viete navariť? Alebo máte chuť na zmenu či zmenu musíte spraviť pre diétu, ktorú musíte dodržiavať? Jednoducho, otvorte a prečítajte si naše návrhy na to, čo ponúknuť na silvestrovskú večeru rodine.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 564

V mojom detstve sme vždy na prvý sviatok vianočný popoludní mávali tortu. Dospeláci k nej dostali kávu a my malí sme dostali karamelové mlieko alebo mlieko s medom. Postupne sa tento zvyk vytratil v mojej rodine a tak som ho nedoniesla do svojej. Teraz, keď listujem v zápiskoch ako varila prastará mama, som si spomenula. Skúsim obnoviť tradíciu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 261

Tento rok sa vraciame ku starým dobrým receptom, ktoré sme robievali v mojom detstve. Receptom, ktoré som našla v kuchárke po mojich starých mamách. Niektoré veci som však musela predsa len upraviť. Veď v dnešných obchodoch už nekúpime niektoré staré koreniny či múky. Nevadí, aspoň som sa zase niečo nové naučila. Aj keď mi je koľkokrát ľúto, že nemôžem urobiť tak ako piekli oni. A to nielen kvôli surovinám. Veď piekli v šporáku na drevo.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 183

Tiež si každý rok kladiete túto otázku? Nechcete stále to isté? Mne by to nevadilo. No, so zhoršujúcim sa zdravotným stavom musíme výrazne meniť jedálniček a stravovacie zvyklosti. Ešte, že mám kuchárske knihy po prastarej mame. Áno, myslela som si, že to bude jednoduchšie. No, veru, ani nie! Len keby tie suroviny boli dostať v obchodoch. Mám na mysli také, aké používala ona. Občas sa nachodím, kým kúpim. Občas sa musím zmieriť s tým, že proste už také na trhu nemáme a vymyslieť nejkú náhradu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 341

Každý rok si s rodinou a známymi zvykneme pripiť na zdravie a šťastný nasledujúci rok. Chceme, aby bol lepší a krajší. Kedysi to bývalo len šampanské v ocukrovanom pohári, prípadne s kvapkou citrónu. Alebo možno Cinzáno s olivou. Časy sa menia. Dnes už nápoje viac miešame, aby sa spojili cute či boli krásne farebné.
Aj tento rok Vám ponúkneme pár receptov na nápoje, ktorými "ohúrite" svoje okolie. Základom bude cukrový sirup a šejker.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 275