Čo ponúknuť na raňajky na 1. či 2. sviatok vianočný? 

U nás sú vždy na prvý sviatok vianočný na sladko. Bábovky, šatôčky s kakaom či bielou kávou. A na druhý sviatok slané. Údené mäso, šunka, vajíčka, konzervované uhorky...

s čiernym čajom ochuteným citrusovým ovocím. Takto to kedysi oslavovala mojej mamy stará mama v detstve a my pokračujeme a pridávame nové recepty. nakoľko potraviny sa tých viac ako 120 rokov veľmi zmenili a tú kvalitu už nevieme dnes kúpiť.

U Vás je to ako?

 Orechová bábovka

3 vajíčka, 3 polievkové lyžice pomletých orechov, 3 polievkové lyžice krupicového cukru, 6 polievkových lyžíc horúcej vody, 6 polievkových lyžíc jemnej pohánkovej múky, 1/2 kypriaceho prášku

Vajíčka oddelíme. Žĺtka vymiešame spolu s cukrom do penista. Pridáme orechy, múku s kypriacim práškom a dobre vymiešame. Nakoniec ručne vmiešame sneh z bielkov. Vlejeme do silikónovej formy a vložíme do rúry. Rúru nastavíme na 180 °C a pečieme 45 - 50 minút. Vyberieme, prikryjeme utierkou na asi pol hodiny a až potom vyklopíme. Posypeme práškovým cukrom alebo môžeme preliať citrónovou polevou.

Šatôčky

na cesto: 300 g Liana Bakery mix, 250 ml teplej vody, 15 g čerstvého droždia, 75 g krupicového cukru, 1/3 čajovej lyžičky soli, 1 vajíčko, 50 g rozpusteného masla, 2 polievkové lyžice na jemno nastrúhaného surového zemiaku
na plnku: 200 g pomletého maku, 100 g krupicového cukru, 100 ml plnotučného mlieka, 1 polievková lyžica masla, prípadne na zahustenie ryžovú múku
 
Droždie rozmrvíme do misky a zasypeme čajovou lyžičkou cukru. Zalejeme vodou a necháme na teplom mieste nakysnúť kvások.

Do misy na miesenie cesta preosejeme zmes Bakery, do ktorej nasypeme soľ a zvyšok cukru. Premiešame. V miske s nakysnutým kváskom vymiešame vajíčko a maslo. Vlejeme do sypkej zmesy a pridáme zemiak. Všetko dobre vymiešame do hladkého cesta. Necháme nakysnúť asi pol hodiny.

Vodu na plnku necháme zovrieť s cukrom. Vmiešame pomletý mak. Ak nehustne, pridáme ryžovú múku. Odstavíme a vmiešame maslo. Vychladnutou plníme cesto. 

Potom vyvaľkáme, nakrájame na štvorce, ktoré naplníme, prehneme a popritláčame. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do rúry vyhriatej na 230 °C so záparou, ihneď stiahneme na 200 °C a pečieme asi 20 - 25 minút. 

Rožteky

500 g polohrubej múky, 40 g droždia, 2 žĺtky, 2 lyžice práškového cukru, 250 ml mlieka, ½ balíčka prášku do pečiva, 200 ml oleja, štipka soli
Plnka: 200 g orechov, 150 g práškového cukru, 50 g hrozienok, 50 ml horúceho mlieka, 1 lyžička octu

Z prísady vypracujeme hladké cesto (miesime aspoň 15 minút) a rozdelíme ho na 8 dielov. Každý diel rozvaľkáme na tenko, rozrežeme na 8 trojuholníkov, na ktoré dáme plnku. Dielik skrútime
kysnúť – majú sa dvakrát zväčšiť. Pečieme do zlatista vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 – 25 minút.

Vianočka

na cesto: 300 g Liana Bakery mix, 250 ml teplej vody, 15 g čerstvého droždia, 75 g krupicového cukru,1/3 čajovej lyžičky soli, 1 vajíčko, 50 g rozpusteného masla, 2 polievkové lyžice na jemno nastrúhaného surového zemiaku
na plnku: 200 g pomletého maku, 100 g krupicového cukru, 100 ml plnotučného mlieka, 1 polievková lyžica masla, prípadne na zahustenie ryžovú múku

Srvátku izbovej teploty premiešame s medom a vsypeme rozmrvené droždie. Necháme podkysnúť na teplom mieste asi pol hodinu.
Potom vmiešame žĺtka. Múku si dobre preosejme a po lyžiciach na striedačku vmiešavame do cesta, kým nie je hustoty skoro ako plastelína.Približne v polovici vmiešame aj rozpustené maslo. Potom necháme asi pol hodinu podkysnúť.

Rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré vyšúľame na valčeky. Zapletieme. Bielok vymiešame vidličkou s práškovým cukrom a pierkom potrieme vyformovanú vianočku na pekáči vystlanom papierom na pečenie. Necháme podkysnúť asi pol hodiny - kým sa rúra vyhreje na 200°C. Potom ešte potrieme vianočku raz. Vložíme do rúry. Po asi 5-tich minútach stiahneme teplotu na  180°C. Pečieme ešte 15 minút. Vianočku ešte raz potrieme a vložíme do rúry na ešte asi 25 - 30 minút. 
Vyberieme z rúry, prikryjeme utierkou a necháme na mriežke vychladnúť.

Karobové mlieko

4 polievkové lyžice karobu, 50 ml vriacej vody, 500 ml plnotučného mlieka, 1 polievková lyžica medu

Karob rozpustíme vo vode. Zalejeme horúcim mliekom. Dochutíme medom. 

Kakao

1 liter plnotučného mlieka, 4 kopcovité čajové lyžičky kakaa, 6 kopcovitých čajových lyžičiek hnedého cukru, 1 dl vody

 Vo vode rozmiešame kakao s cukrom. Vlejeme a dobre vmiešame do horúceho mlieka. Necháme prevrieť. Podávame v zohriatych šálkach k bábovke alebo chlebu s maslom.

Čaj

100 g sušených brusníc, 200 g nakrájaného červeného jablka, plátok citróna, plátok pomaranča, 500 ml vody, 1 vrecúško čierneho čaju

Všetko vsypeme do hrnca a necháme 5 minút prevrieť. Prikryjeme pokrievkou a necháme ešte 5 minút luhovať. Vlejeme do hrnčekov a podávame ešte teplé.  

 

Čo sme ponúkali na túto tému na našej stránke v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1757-slavnostne-ranajky