Spomínam si na slávnostné raňajky na prvý sviatok vianočný. Výborné kakao, biela káva, mlieko s medom a k tomu makovník, orechovník, vianočka, štedrák... Snažila som sa niečo z toho uchovať kým boli deti malé. Ponúkam Vám pár receptov, ktoré mali radi moje deti a pôvodne som ich vyhrabala z poznámok mojej starej mamy.

Dnes už pečiem jednoduchšie. Máme doma viacero diét, nuž sa musíme prispôsobiť. Možno aj preto, že sa výrazne zhoršila kvalita potravín. 

Vianočka

500 g hladkej múky ()Cake Mix Liana), 150 g Hery, ideálne izbovej teploty, 80 g kryštálového cukru, 250 ml šľahačky (40 %), 10 g soli, 3 žĺtka, 1 kocka čerstvého droždia, 1 balíček vanilkového cukru, kôra z polovičky chemicky neošetreného pomaranča, 80 g hrozienok namočených aspoň dve hodiny vopred do 40 ml pomarančovej šťavy

Asi tretinu mlieka zohrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 5 minút, resp.kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky. Dávajte pozor, ak máte čerstvé droždie, môže nastať rýchlo efekt „hrnček var“ J.

Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, pomarančovou kôrou a pripraveným kváskom a varechou zamiešame na jemné cesto. V tomto momente pridáme namočené a scedené hrozienka. Pomarančovú šťavu zachytíme.

Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút) alebo ručne – majte na mysli, že cesto sa vám spočiatku bude dosť lepiť, ale odolajte prisypávaniu múky. Prisýpaním múky docielite, že vaša vianočka nebude mäkká a nadýchaná. Trpezlivo miesime.
Vymiesené cesto necháme prikryté asi 2 hodiny kysnúť. Ideálne, kým neznásobí svoj objem.

Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme ho na tri rovnaké časti a vymiesime z nich guľky. Guľky rozvaľkáme na dlhšie valčeky, ktoré zapletieme ako vrkoč. Položíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Potrieme pomarančovou šťavou z hrozienok. Necháme podkysnúť asi hodinu na teplom mieste. Tesne pred pečením môžem potrieť rozhabarkovaným vajíčkom. Vkladáme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 35 - 40 minút.

Vianočnka tety Evy https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/710-vianocka 

 

Makovník

500 g polohrubej múky (mix zemiakovej, pohánkovej a kukuričnej 1 : 3 : 1), 1/2 čajovej lyžičky soli, 80 g bravčovej masti, 1 vajíčko (M), 30 g droždia, 250 ml plnotučného mlieka, 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
MAKOVÁ PLNKA: 250 g mletého maku,, 100 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru,, 1 balíček vanilkového cukru, 1 čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry, 50 g masla
žĺtok rozmixovaný s trochou teplej vody na potretie

Droždie nalámeme do vlažného mlieka a zamiešame do neho aj lyžicu cukru. Necháme štvrťhodiny podkysnúť. Medzitým si v miske premiešame múku so soľou, zvyšným cukrom a pridáme vajce a kvások. Vymiešame a nakoniec pridáme roztopenú vychladnutú masť. Miesime kým cesto nebude mäkké a tvárne. Vymiesené cesto prekryjeme utierkou a dáme na hodinu nakysnúť na teplé miesto. Plnku si pripravíme tak, že v rajnici zohrejeme mlieko s cukrom. Keď zovrie, odstavíme a primiešame mak a maslo. Necháme vychladnúť a nakoniec primiešame citrónovú kôru. Cesto potom rozdelíme na dve častí a každú vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 až 5 mm. Potrieme plnkou a zavinieme. Makovníky uložíme na vymastený plech a necháme ešte štvrťhodinu podkysnúť. Potrieme žĺtkom a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Po vložení do rúry stiahneme teplotu na 180 °C a pečieme približne 30 až 35 minút.

 

Bábovka

250 g rozpusteného masla, 4 vajíčka, 200 g krupicového cukru, 250 g tvarohu, 250 g hladkej múky, 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 1 polievková lyžica kakaa, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Formu na bábovku vymastíme maslom, vysypeme múkou a rúru dáme vyhriať na 180 °C. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, striedavo pridávame maslo, tvaroh, vanilkový extrakt a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a hotové cesto rozdelíme na dve približne rovnaké časti. Do jednej z nich vmiešame kakao. Postupne do formy nalejeme tmavé a biele cesto a trochu ho premiešame vidličkou. Bábovku vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 45 minút.

 

Kakao

4 šálky, 4 čajové lyžičky kakaa, 8 čajových lyžičiek brezového cukru, 1 vanilkový struk, 400 ml mlieka, 4 polievkové lyžice vyšľahanej šľahačky, 1 dl vody

Zovrieme vodu, v ktorej rozmiešame kakao a cukor. Vlejeme do šálok. Šálky dolejeme horúcim mliekom. Nakoniec podelíme šľahačku a posypeme vnútrom vanilkového struku. 

Kakao, ktoré sme volali Angelikine https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/40-napoje/294-slavnostne-kakao 

 

Káva

4 šálky prekvapkanej tuhej kávy, 4 čajové lyžičky škoricového cukru, 4 polievkové lyžice našľahanej šľahačky, 4 čajové lyžičky vaječného likéru

Na dno vysokého pohára dáme lyžicu šľahačky. Zalejeme ju vaječným koňakom, zasypeme lyžičkou škoricového cukru a pohárik dolejeme horúcou, silnú prekvapkávanú kávou. Vršok kráľovskej kávy môžeme ešte ozdobiť šľahačkou, ale nie je nutné. Rozdelenie je na štyri poháre kráľovskej kávy.

Káva podľa mojej prastarej mamy https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1245-ako-varila-kavu