Prípravy na Vianoce sú už v plnom prúde. Už je Mikuláša, sviatok, ktorým pre všetkých začína hektické obdobie príprav, zháňania receptov, surovín na ne, vymýšľanie čo ponúkať na sviatky na jedenie, na pitie. Či ponúkať staré recepty alebo niečo nové. Zháňanie darčekov, ozdôb na stromček... Chceme živý stromček v kvetináči, alebo stačí ten starý umelý?
Poradíme Vám s jedálničkom na Štedrú večeru. Už nemusíte vymýšľať a hľadať na nete.
Oblátky
225 ml plnotučného mlieka, 1 vajíčko, 2 polievkové lyžice rozpusteného masla, 1 čajovú lyžičku soli, 2 polievkové lyžice zemiakovej múky, 3 - 4 polievkové lyžice univerzálnej zmesi Liana zmiešame a vymiešame mixérom do hladka. Pečieme oblátky na stroji na oblátky.
alebo iné z nášho receptára https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/56-vianocne-trubicky
Opekance
1 polievkovú lyžicu ryžového kvásku premiešame spolu s 1 dl teplej vody a 1 dl teplého mlieka. Necháme asi 2 hodiny podkynúť. Potom vmiešame polievkovú lyžicu rozpusteného masla, 1 čajovú lyžičku cukru. Vmiešame preosiatu zmes Mix Cake Liana s 2 polievkovými lyžicami pohánkovej múky. Necháme zase vykysnúť asi dve hodiny. Urobíme guličky a položíme na papierom vystlaný pekáč. Necháme postáť, kým sa nám rúra nenahreje na 200 °C. Potom do nej vložíme a upečieme asi 10 - 12 minút. Vyberieme z rúry a v mise premiešame s cukrom a mletým makom. Zalejeme horúcim mliekom a premiešame. Necháme ich naboptnať.
alebo podľa iného receptu z nášho receptára https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty
Kapustnica
Do hrnca položíme klobásu, dve cibule, 4 strúčiky cesnaku, čierne, nové korenie a bobkový list. Pod pokrievkou uvaríme asi pol hodiny. Potom vyberieme klobásu. Cibuľu, cesnak a koreniny spolu rozmixujeme. Vsypeme nakrájanú a scedenú kyslú kapustu. Premiešame a prevaríme asi pol hodiny. Potom vlejeme vodu z kyslej kapusty a necháme prejsť varom asi päť minút. Prikryjeme a po pol hodine môžeme podávať spolu s varenými zemiakmi a nakrájanou varenpu klobásou.
alebo niektorá iná polievka z nášho receptára https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky
Pečené zemiaky k vyprážanému kapru...
Zemiaky ošúpeme a necháme namočené v studenej vode asi hodinu. Občas zemiaky premiešame. Zemiaky sa tak zbavia škrobu. Potom zemiaky nakrájame a necháme na utierke dobre usušiť asi pol hodiny. Následne zemiany premiešame v zmesi 1 polievková lyžica oleja s 2 čajovými lyžičkami soli. Poukladáme na papier na pečenie alebo tenký pekáč a vložíme do vyhriatej rúry na 230 °C na asi 40 minút.
alebo k inej rybe z nášho receptára https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/51-recepty-z-ryby