Každý rok si od konca novembra píšeme recepty čo chceme piecť na Vianoce. A čo Vy?
Tento rok sme tiež už začali. Píšeme si čo chceme a po pár dňoch škrtáme a prepisujeme. Dali sme si termín. Čo bude na zozname 16. decembra, to pečieme a varíme. Myslím, že sme to vymysleli dobre. Vtedy budeme vedieť aj kto príde na návštevu. Pre nás je dôležité nachystať pre návštevu mlsotu, ktorú majú radi. Alebo naopak. Ideme na vianočný večierok či Silvestra a čo prinesieme?
Opekance
400 g hladkej múky, 30 g práškového cukru, 20 g droždia, 200 ml teplého mlieka
na posypanie: 150 g maku, 80 g práškového cukru, 100 g medu, 100 g masla
V mlieku rozmiešame cukor a droždie. Necháme na teplom mieste podkysnúť asi pol hodinu. Potom vmiešame preosiatu múku a vypracujeme pevné hladké cesto. Necháme vykysnúť.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme kolieska s priemerom asi 2 cm. Položíme ich na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Rúru si vyhrejeme na 200°C a vložíme dnu pekáč. Teplotu stiahneme na 180°C a pečieme asi 15 minút.
Po vybratí z rúry, necháme vychladnúť na mriežke. Vložíme do vrecúška a necháme stáť do druhého dňa.
Nasypeme opekance do misy. Premastíme rozpusteným maslom. Potom zalejeme teplým mliekom, v ktorom sme rozpustili med. Posypeme makom spolu s cukrom a premiešame. Podávame teplé.
Vianočný šalát I
2 veľké hlavy zeleru, 2 stredne veľké mrkvy, 2 veľké žlté cibule, 1 menší petržlen, 2 kopcovité polievkové lyžice kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie
Mrkvu so zelerom a petržlenom uvaríme vo vode, ktorú sme mierne osolili. Keď zmäknú, zlejeme vodu, ktorú necháme prevrieť s mletým čiernym korením. Vychladnutú zeleninu nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu. Zľahka premiešame. Pridáme 4 polievkové lyžice vývaru a kyslú smotanu. Prípadne dochutíme. Premiešame. Necháme chladiť do podávanie.
Vianočný šalát II
500 g uvarených menších ružiakov v šupke, 125 l majolenky, 1 drobná biela cibuľa, 2 stredne veľké červené jablká, 2 polievkové lyžice posekanej petržlenovej vňate, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru, štipka mletého čierneho korenia, 1 polievková lyžica polotučnej horčice
V miske si vymiešame majolenku s cukrom a koreninami a necháme postáť kým si nepripravíme ostatné suroviny, aby sa chute prepojili. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska lebo kocky. Vo veľkej mise premiešame zemiaky s petržlenovou vňaťou a na koleska nakrájanými alebo kocky jablkami a na jeno nastúhanou cibuľou. Pridáme majolenkovú zmes a po ľahkom premiešaní necháme schladiť.
Vianočná hríbovica
1/2 hrnčeka sušených dubákov, 1/2 hrnčeka na drobno nakrájanej mrkvy, 1/2 hrnčeka na drobno nakrájaného zeleru, 1/2 hrnčeka na drobno nakrájaného petržlenu, 1 hrnček na drobno nakrájaných zemiakov (vhodnejšie sú múčne), 1 polievková lyžica kukuričnej hladkej múky, 1 veľká žltá cibuľa, 4 veľké strúčiky cesnaku pokrájané na kolieska, 2 polievkové lyžice masla, 4 hrnčeky minerálky Rajec, soľ, mleté čierne korenie, rasca, majoránka
Hríby s mrkvou, zelerom a petržlenom vložíme do hrnca a zalejeme 3-mi hrnčekami minerálky. Mierne posolíme. Pridáme medzi prsty korenia, rasce. Necháme pod odchýlenou pokrievkou variť asi pol hodiny.
Prichystáme si v druhom hrnci rozpustené maslo, na ktorom opražíme cibuľku a cesnak za stáleho miešania. Vsypeme múku a stále miešame, kým sa hmota nespojí. Potom vlejeme vriacu hríbovú zmes do druhého hrnca a stále miešame, aby sa zápražka rozpustila. Pridáme posledný hrnček minerálky. Premiešame. Keď začne vrieť, vsypeme zemiaky. Premiešame a necháme na miernom plameni vrieť asi 10 minút. Vtedy dochutíme zvyšnými koreninami. Prikryjeme pokrievkou a necháme už v hrnci pôsobiť bez zohrievania.
Vianočná kapustnica
300 g pliecka, 500 ml vody, 1 veľká cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 čajová lyžička soli, 1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky, 3 guličky nového korenia, 5 guličiek čierneho korenia, 300 g stečenej kyslej kapusty, 100 ml vody z kyslej kapusty, varené zemiaky
Mäso uvaríme vo vode s cibuľou a cesnakom asi hodinu. Do scedeného vývaru vložíme nakrájanú kyslú kapustu a pod pokrievkou varíme asi hodinu spolu s koreninami. Nakoniec vlejeme vodu z kyslej kapusty. Premiešame. Necháme prevrieť a odstavíme. Do tanierov naporcujeme zemiaky a mäso a zalejeme kapustnicou.
Tuniak na rozmaríne
2 steaky z tuniaka, mleté čierne korenie, soľ, 2 vetvičky rozmarínu, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja
Morská šťuka
50 g masla, 2 veľké mrkvy, 2 petržleny, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 400 g morskej šťuky, soľ, mleté biele korenie
Jénsku misu vytrieme maslo. Naň poukladáme nakrájanú mrkvu, petržlen i cibuľu s cesnakom. Osolíme a okoreníme. Na zeleninu položíme filety z morskej šťuky. Prikryjeme pokrievkou a na asi minút vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom odokryjeme, teplotu stiahneme na 180 °C a trošku podlejeme vodou. Pečieme ešte asi 10 minút.
Čo sme ponúkali na túto tému v minulosti
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1864-co-na-stedru-vecer
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1751-co-na-ponuknut-na-stedru-veceru
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1603-jedla-a-napoje-na-stedry-den