V tento deń ráno nezvykneme skoro vstávať. Zvyčajne si pospíme a tak aj tzv. rańajky máme až po desiatej hodine. Nuž aj miesto obeda je obedovečera po piatej. Je to fajn. Obe jedenia si pripravíme spolu, spolu prestrieme stôl, posedíme dlhšie, viac porozprávame. Podobne budeme aj na 2. sviatok vianočný. Už odpadol "stres" z príprav na sviatky. Už máme naozaj pokojné chvíle. Čo budeme chystať tento rok? My už máme plán. A čo Vy?!

Na rańajky na 1. sviatok vianočný

 Sladké pečivo

400 g hladkej múky t650 (Liana Cake), 150 g Hery, 150 g práškového (zomletého) cukru, 1 vajíčko, 13 g kypriaceho prášku (15 g vínneho kameňa), 100 ml šľahačky, 2 čajové lyžičky strúhanej kôry z citróna

Dobre preosiatu múku so zmäknutou a nakrájanou Herou a všetkými ostatnými surovinami dobre premiesime do hladkého cesta. Necháme asi hodinu odpočívať na chladnom mieste. Môžeme v chladničke v miske polovákuovo prikrytej alebo v igelitovom vrecku. následne cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Vykrojíme väčšie tvary, ktoré potrieme rozšľahaným žĺtkom. Posypeme farebnými cukrovými tvarmi. Pečieme na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre na 180 °C do zlatova. Podávame s kávou alebo s kakaom. 

 Slané pečivo

500 g hladkej múky t650 (Liana na kysnuté), 400 g masla, 3 polievkové lyžice čerstvého plnotučného mlieka, 40 g droždia, 4 žĺtka, 2 čajové lyžičky soli, asi 4 polievkové lyžice strúhaného ementálu

z droždia a teplého mlieka urobíme kvások, ktorý vmiešame do preosiatej múky so soľou. pridáme žĺtky a rozpustené maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na 1 cm. Vykrojíme väčšie tvary. Ukladáme ich na plech vyložený papierom. tam ich posypeme syrom. Vkladáme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme do zlatova. Podávame s čiernym alebo zeleným čajom či karamelovým mliekom.

 Ananásová bábovka

200 g masla, 300 g práškového cukru, 6 vajíčok, 2 čajové lyžičky strúhanej citrónovej kôry, 450 g múky liana cake, 3 čajové lyžičky prášku do pečiva, 250 g ananásu

Všetko okrem ananásu vypracujeme do cesta. Ananás nakrájame na menšie kúsky. Každý kúsok obalíme v múke a až potom opatrne vmiesime do cesta. Vlejeme do bábovkovej formy, ktorú sme dobre vymastili a vysypali piškótovou strúhankou alebo použijeme silikónovú formu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 65 minút. po vyklopení môžeme poliať citrónovou polevou alebo len posypať práškovým cukrom. Podávame s mliekom alebo medovým mliekom.

 Obložená misa 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/1121-pripravujeme-oblozenu-misu  

 Šalát

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/842-sefkuchar-roman-robi-hovadzi-salat 

 

Na obedovečeru na 1. sviatok vianočný

 Rybacia polievka 

1 500 ml vody, 50 g masla, 50 g kukuričnej hladkej múky, 125 g koreńovej zeleniny, muškátový kvet, mleté biele korenie, 200 ml plnotučného mlieka, 1 žĺtok, 5 - 6 podkovičiek z kapra, soľ

Rybu uvaríme vo vode so soľou asi 25 minút. Vývar scedíme do zápražky z masla a múky. Do vývaru nakrájame zeleninu na drobno a varíme asi 15 minút. V mlieku rozmixujeme žĺtok, ktorý opatrne do vývaru za stáleho miešania vlejeme. Varíme na miernom plameni. mäso oberieme a vhodíme do horúcej polievky. Pridáme korenie a muškátový kvet. Premiešame a odstavíme. 

 Divoké ragú

750 g jelenieho mäsa, 75 g slaniny, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 120 ml sladkej smotany, 10 zrniek čierneho korenia, 2 bobkové listy, tymián, muškátový oriešok, soľ, citrónová šťava, 500 ml vody, 50 ml červeného suchého vína

Vo vode prevaríme všetky koreniny spolu so soľou. Mäso prešpikujeme slaninou a vložíme do pekáča. Na noc mäso prelejeme chladnúcou vodou s koreninami. V chlade necháme odpočívať. Na druhý deń poprelievame cez mäso náleb, avy sa dobre vpil. Posypeme na jemno nakrájanou cibuľou. Prelejeme smotanou, vínom. Pečieme pri 200 °C. Prelievame pravidelne výpekom. na konci prilejeme citrónovú šťavu. podávame s haluškami. 

Halušky: https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/699-vodove-halusky 

 Mäsové guľky s kyslou kapustou

 500 g bravčového prerasteného mäsa, 150 g bielej ryže, 1 vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, 5 polievkových lyžíc oleja, 1 cibuľa, 350 g kyslej kapusty, rasca, mletá červená paprika, cukor, ocot, 1 polievková lyžica zemiakovej múky

Ryžu namocíme aspoň na dve hodiny do studenej vody. mäso umyjeme, očitíme a pomelieme, respektíve potrháme. ryžu uvaríme do polomäkka a scedíme. Mäso zmiešame v mise s ryžou, vajíčkom. na polovici oleja speníme cibuľku, ktorú vmiešame tiež do mäsa. Vytvarujeme gule s priemerom asi 6 - 7 cm. Gule poukladáme do hlbšieho pekáča. Na druhej polovici oleja udusíme kapustu do polomäkka. Dochutíme ju. Touto kapustou prelejeme gule v pekáči. Prikryjeme a pečiem v rúre pri 200 °C asi 15 minút. potom odokryjeme, podlejeme vodou a ešte chvíľu dopečieme. Podávame s rascovým chlebom. 

 Mäsová roláda

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/848-sefkuchar-roman-pecie-masovu-roladu 

 

Alebo poprezerajte náš vianočný receptár

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty