Čo budeme tento rok ponúkať na štedrú večeru u nás doma? Aký budeme robiť prípitok? Prečítajte si.

Možno sa Vám budú zdať niektoré kombinácie divoké. Verte však, že sú úžasne chutné. Našli sme ich v poznámkach mojich starých mám. Sú z obdobia, keď som bola ešte malá.

Predjedlo

Vianočné opekance

400 g polohrubej múky, 20 g droždia, 50 g masla, 50 g práškového cukru, 100 g zomletého maku, 100 g medu, 200 ml mlieka, soľ, 20 g masti na vymastenie plechu

Múku so soľou preosejeme do misy na miesenie cesta. Premiešame s kváskom, ktorý sme urobili z droždia, cukru a mlieka. Vypracujeme pevné vláčne cesto. Na doske na vaľkanie cesta z neho vyvaľkáme valčeky s hrúbkou asi 1 cm. Nakrájame valčeky široké 1 cm, ktoré poukladáme na masťou vymastený plech asi 1 cm od seba. Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť aspoň pol hodinu. Upečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C. Po upečení ich nasypeme do misy a zzalejeme vriacou vodou, ktorú hneď scedíme. Premiešame s rozpusteným maslom, medom a makom. Podávame teplé alebo studené.

Prípitok

Gin Fizz (4 porcie)

200 ml ginu, 200 ml citrónovej šťavy, 80 g práškového cukru, 200 ml čerstvej sódy, ľad

Šejker naplníme do tretiny kockami ľadu. Pridáme gin, citrónovú šťavu a cukor. Uzavrieme a premiešame asi 3 minúty. Nalejeme do pohárov a dolejeme sódou. 

Polievka

Kapustnica so šošovicou

100 g šošovice, 10 g sušených húb, 1 bobkový list, 250 g kyslej kapusty, 1 cibuľa, 30 g zemiakovej múky, 150 g údenej klobásy, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika

Šošovicu namočíme do misky, huby namočíme do druhej. K hubám pridáme mletú rascu a bobkový list. Kyslú kapustu scedíme a vodu zachytíme. Rezance kapusty pokrájame na menšie kúsky. Zalejeme ich čistou vodou. Prikryjeme pokrievkou a povaríme aspoň pol hodiny na miernom plameni. Šošovicu s hubami varíme osobitne asi štvrťhodiny. Na panvičke osmažíme na drobno pokrájanú cibuľu. Posypeme múkou a premiešame. Postupne všetko spojíme do jedného hrnca a necháme prejsť varom. Nakoniec prilejem vodou z kapusty. Dobre premiešame a povaríme. 

Kapustnica

250 g kyslej kapusty, 250 g hovädzieho mäsa, 250 g bravčového mäsa, 500 ml vody z kyslej kapusty, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 5 zrniek nového korenia, 5 zrniek čierneho korenia, 1/2 čajovej lyžičky mletej mojoránky, soľ, varené široké rezance

Hovädzie mäso vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Prikryjeme pokrievkou a varíme asi pol hodiny. Potomvodu zlejeme. Mäso vrátime do hrnca a pridáme k nemu bravčové mäso. Zalejeme vodou. Pridáme korenie, cibuľu a cesnak. Varíme pdo pokrievkou asi hodinu. My varíme v kuchte 20 minút. Potom mäso vyberieme, vodu s koreninami rozmixujeme a pridáme vodu z kapusty. Pod pokrievkou varíme asi štvrťhodiny. Do tanierov položíme na drobné kúsky nakrájané mäso a uvarené rezance (stará mama písala v svojich poznámkch, že lepšie sú veľké fliačky). Všetko zalejeme uvarenou kapustou. 

Hlavné jedlo

Rybie filé na slanine a cibuli

100 g pprerastenej údenej slaniny, 2 veľké žlté cibule, 600 g rybieho filé, 100 ml bieleho tučného jogurtu, soľ, mleté čierne korenie, mleté kari, zeleninový vývar, petržlenová vňať

Slaninu pokrájame na menšie kúsky a necháme ju oškvariť. Na výpeku opečieme na drobno pokrájanú cibuľu. Na cibuľu položíme filé. Posolíme a okoreníme. Podlejeme asi 2 polievkovými lyžicami vývaru a rozhabarkovaným jogurtom, Chvíľu podusíme pod pokrievkou. Podávame s varenou ryžou posypané petržlenovpou vňaťou. 

Kapor pečený na zemiakoch

4 podkovičky z kapra, 2 strúčiky cesnaku, 750 g menších zemiakov, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, olej

Podkovičky kapra naolejujeme olejom, v ktorom sme rozmiešali soľ a drvenú rascu a popučený cesnak. Do vymastenej zapekacej misy poukladáme zemiaky nakrájané na kolieska. Jemne ich posolíme. Na zemiaky poukladáme vedľa seba podkovičky. Podkovičky kapra pokvapkáme citrónovou šťavou.  Pečieme chvíľu prikryté na 180 °C a pri 200 °C dopečieme. Pri podávaní posypeme posekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Hovädzie plátky na červenom víne

400 g hädzieho zadného, 60 g údenej slaniny, 200 ml dezertného červeného vína, 50 g mrazeného zeleného hrášku, 1 polievková lyžica ovsených vločiek, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava

Mäso nakrájame na rezne. Naklepeme a osolíme a okoreníme. Slaninu nakrájame a pustíme vo vyššej panvici. Opečieme mäso z oboch strán. Podlejeme vínom a udusíme z oboch strán. Keď je mäso polomäkké, pridáme hrášok a pomleté ovsené vločky. Podávame s tarhoňou alebo menšími kolienkami. 

Sladkosti a slané chuťovky

Sviatočné medovníčky

cesto: 2 vajíčka, 200 g práškového cukru, 170 g rozpusteného vlažného medu, 500 g hladkej múky T650, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 2 zrnká nového korenia, 1 badián, 3 klinčeky, 1 čajová lyžička zomletej sušenej citrónovej kôry

poleva: 1 vajíčko, 150 g práškového cukru, podľa potreby citrónová šťava

Vajíčka, cukor a med dobre vymiešame. Potom pridáme po lyžiciach preosiatku múku so sódou bikarbónou a pomletými koreninami s citrónovou kôrou. Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme fóliou a necháme odležaťaspoň dve hodiny. Ak zmäklo, primiešame preosiatu múku. Zase necháme odležať niekoľko hodín a zase ak je potrebné primiešame preosiatu múku. Vyvaľkáme na doske posypanej preosiatym práškovým cukrom na hrúbku asi 5 mm. Vykrojíme tvary, ktoré poukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Potrieme jemne vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C. Necháme vychladnúť.

Z bielka vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého vmiešame dobre preosiaty cukor. Prípadne vmiešame kvôli farbe pár kvapiek citrónovej šťavy. Hmotu si vložíme do ozdobovacieho vrecka s najtenším otvorom. Ozdobujeme a necháme zaschnúť. 

Rožky

200 g hladkej múky T650, 140 g masla, 50 g zomletých orechov, 1 vajíčko, 50 g práškového cukru

Všetko spolu dobre vymiesime do cesta. Na doske na vaľkanie cesta vyvaľkáme malé valčeky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a krátko opečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C. Po vychladnutí, polovicu rožka namočíme do rozpustenej horkej čokolády a necháme stuhnúť. 

Tvarohové tyčinky

250 g jemného tvarohu, 250 g hladkej múky T650, 250 g masla, polovica čajovej lyžičky soli, vajíčko, rasca a kryštáliková soľ na posypanie

Z tvarohu, masla, múky a soli vypracujeme cesto. Cesto necháme chvíľu stuhnúť. Vyvaľkáme. Natrieme rozšľahaným vajíčkom, porolíme a orascujeme. Nakrájame tyšky, ktoré upečieme vo vyhraitej rúre pri 200 °C do ružova.

Pár vianočných receptov z nášho adresára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty