Mali sme doma viac tekvíc. Po prívarku, plackách či zapekaní sme aj zavarili.
A nakoniec som aj po dlhšej dobe urobila zase vývar, ktorý trochu pripomína kurací, ale aj napriek tomu je vegetariánsky. Kedysi použili v domácnosti všetko do posledného kúska.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1728
V tomto článku sme si zobrali na mušku zmes NOVALIM PROMIX PK na pečenie koláčov a zákuskov.
Upečieme si mrkvové mafiny, kávový korpus na tortu...
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1417
V lete som veľmi často robievala takúto jednoduchú večeru. Obľúbili sme si ju. Možno aj vám padne na chuť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2463
Dnes budeme piecť so zmesou NOVALIM Promix Alfa.
Ukážeme si ako môžeme zo zmesi upiecť niečo ako brioška, pokúsime sa o vianočku ale aj len jednoduché žemle.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1977
Viete, že túto zeleninu na Slovensko priniesli pravdepodobne v druhej polovici 18. storočia študenti, čo študovali v západnej časti Európy?
Jedna zo zmienok o zemiakoch na východe Slovenska je z roku 1786, kde doniesol zemiaky študent menom Tomáš Šváby a pokúsil sa ich pestovať. Z jeho mena asi potom vznikol ľudový názov pre zeleninu. Približne v rovnakom čase sa spomínajú zemiaky na Liptove a spomína ich aj páter Cyprián.
Zemiaky a ich pestovanie sa rozšírilo na našom území až začiatkom 19. storočia.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2239
Špargľu sme doma v jedálničku v detstve nemali. Prvýkrát som ju jedla u kamarátky, keď sme sa učili na maturitu. Chutila mi.
Odkedy som začala variť vo svojej domácnosti začala som ju kupovať. A po narodení dcéry som zistila pri listovaní v staršej literatúre aká je zdravá dokonca ľahko strávitelná. Nuž som ju vložila do jedálnička na každý týždeň.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 7765
Je koniec leta. Dozrieva už všetko - jablká, hrušky, zemiaky, hríby, ...
My sme mali teraz doma veľkém nožstvo sliviek. Slivkové gule, slivkový koláč, slivkové lekváre, kompóty. A ešte všeličo iné. Ešte stále však bolo jedno vedro plné.
Čo s ním?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3428