Špargľu poznali už v staroveku. Obľúbená bola v starom Ríme a Francúzsku. U nás sa začala pestovať až pred prvou svetovou vojnou. História hovorí, že ju na naše územie doniesla grófka Mária Choteková. Jej pestovanie v našich podmienkach je náročné. Jeden zber je zvyčajne na konci mája a v júni a druhý v septembri. Obsahuje bielkoviny, uhlohydráty, vápnik, železo, vitamíny A, C. Obsahuje približne 90 % vody. Preto je vhodná na prípravu šalátov, polievok, prívarkov. Je obľúbenou zeleninou pre svoju lahodnú chuť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 586
Áno, sú aj inej farby. Nie len zelené. Vo väčšine v nás však slovo bylinka evokuje zelenú lúku - zelenú sviežu farbu. A zelená lúka zase jar, slnko, pohodu...
Dnes budeme hovoriť o bylinkách a variť s bylinkami. Dnes sa vraciame späť k receptom, ktoré moje staré mamy a prastará mama varili v detstve. proste ku klasike, ktorú sme jedli pred príchodom doby, keď boli prioritnejšie mastné jedlá a jedlá zahustené múkou, kedy sa z byliniek v domácnosti používala snáď len pažítka. Bylinky vedia veľmi dobre osviežiť nie len výzor naservírovaného jedla, ale aj chuť pokrmu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 514
Nemusia byť veľmi drahé, nemusia byť bohaté na suroviny, ale môžu. Je len na vás. Dnes si urobíme zopár slávnostnejších a sýtejších jedál, keď vstanete neskôr, môžete si posedieť a porozprávať sa. Nikam sa neponáhľate...
Aj obed bude skôr obedovečera.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 644
Keď bol syn malý a začala som ho prikrmovať, varievala som mu práve králičie mäso. Endokrinologička nám odporučila, že je jemné, ľahko stráviteľné.
Viem väčšinou sa začína s kuracím mäsom. Nám ho však rozhodne neodporučila. Syn ho však vtedy nesmel pre rastové hormóny čo obsahuje a podobne.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1061
Šálka kávy sa stala neodmysliteľnou súčasťou veľkého množstva ľudí. V 20. rokoch minulého storočia sa veľmi rýchlo rozšírili všade po svete kaviarne a kaviarničky. Pomaly sa zmenilo podávanie čaju v spoločnosti za podávanie kávy. Káva sa pripravovala varením, filtrovaním, cedením so štipkou soli alebo kvapkou citrónovej šťavy, s karamelom i šľahačkou. Pila sa horúca i studená, horká aj presladená medom.
Vo Francúzsku sa tradoval vtip, že nie je dôležité koľko úderov urobí sekretárka za minútu, ale akú kávu vie urobiť. Beethoven vraj každý deň pil kávu urobenú zo 60-tich zrniečok. Bach v jednej svojej kantáte napísal: "Dobrý glg kávy chutí lepšie ako bozk."
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 808
Už o týždeň je Veľkonočná nedeľa, je na čase pripraviť pár koláčikov. tento rok žiadna návšteva, ale organizmus si to žiada. Nuž sme začali. Včera zarobili cesto na linecké koláčiky, pred dvomi dňami na perníčky. Dnes začíname piecť. Už sme si vyhľadali pár receptov z našich zápiskov aj sa inšpirovali modernými kuchármi. Len my si už všetko musíme upravovať na bezlepkovú stravu a bez sóje, nuž skúšame aké pomery čo s čím zmiešať či ktoré suroviny vymeniť a za čo. Občas je to náročné, občas sa nasmejeme, občas ...
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 960
Ryža obsahuje pomerne dosť kalóriií. Áno, aj od druhu závisí. Mám však na mysli takú tú, čo bežne zvyknú všetci variť. Teda bielu guľatozrnnú. 100 gramov ryže obsahuje asi 354 kalórií a pre porovnanie 100 g zemiakov asi 60 kalórií.
Bolo obdobie keď na očistenie organizmu v rôznych časopisoch odporúčali si urobiť ryžový deň. Na raňajky, obed aj olovrant, ale to už menej, si uvaríme pol hrnčeka ryže vo vriacej jemne osolenej vode. Scedíme a jeme len tak s nastrúhaným čerstvým jabĺčkom alebo bez. Môžeme zapiť nesladeným bylinkovým čajom alebo nesladenou čiernou kávou. Už si nepamätám prečo tento deň odporúčali, ale vtedy mi stará mama vysvetľovala, že také varenie ryže ju učila aj jej mama a to bola kuchárka. Veď chodila do školy pre gazdinky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 595