Už sme konečne dopestopali dva karfioly. Ešte ani raz sa mi to doteraz nepodarilo. Tak sa tešíme. Karfiol varíme, pečieme, mrazíme aj konzervujeme. Čo všeličo sme urobili? Prečítajte si a vyberte z našich receptov na toto leto. Sú ozaj chutné, aj keď sú naše. 

 Karfiolova polievka s knedličkami

na polievku: 500 g karfiolu, 40 g, masla, 40 g zemiakovej múky, 1000 ml zeleninového vývaru

na knedličky: 30 g masla, 1 vajíčko, 50 g varenej šunky nastrúhanej na hrubom strúhadle, 60 g kukuričnej strúhanky, 1 polievková lyžica plnotučného mlieka, 50 g na jemno nastrúhaného údeného syra

Karfiol rozoberieme na ružičky. Kmeň pokrájame na veľmi drobné kúsky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Zalejeme vývarom a uvaríme asi 5 minút. Potom vmiešame zápražku z masla, múky a trocha vody. Povaríme ešte asi 5 minút. V miske si dobre rozmiešame suroviny na knedličky. Lyžičkou do vricej polievky vhadzujeme knedličky. Varíme ich asi 5 minút. 

  Karfiolový šalát

400 g karfiolových ružičiek, 30 g bielej cibule, soľ, 2 polievkové lyžice posekanej pažítky

nálev: 6 čajových lyžičiek cukru, 300 ml vody, 1/2 čajovej lyžičky soli, šťava z polovice citróna

Karfiol sparíme asi 3 minúty vo vriacej vode. V mise na šaláty ružičky premiešame s posekanou cibuľou a pažítkou. Prelejeme nálevom a zľahka premiešame. Podávame po asi pol hodine pôsobenia.

 Karfiolové žemle

350 g ružičiek karfiolu, 1 cibuľa, 30 g masla, 3 vajíčka, 100 ml oleja, 100 g strúhanky, 4 biele rožky

Ružičky karfiolu sparíme asi 3 minúty vo vriacej vode. pokrájame ich na menšie kúsky. Na masle speníme cibuľu a primiešame 2 vajíčka. Vsypeme karfiol, zľahka premiešame. Urobíme hustejšiu masu. Rožky prekrojíme a naplníme karfiolovou zmesou. Rožky spojíme, obalíme v rozšľahanom vajíčku a v strúhanke. Opečieme v rozpálenom oleji Zo všetkých strán. 

 

 Zapekaný karfiol

500 g karfiolu, 100 g čerstvého zeleného hrášku, soľ

na omáčku: 30 g masla, 30 g zemiakovej múky, 2 žĺtky, 300 ml smotany na šľahanie, 30 g na hrubo nastrúhaného syra

na vymastenie misiek: kukuričná strúhanka a maslo

Karfiol sparíme vo vriacej vode. Podobne v inom hrnci hrášok. Na panvici si pustíme maslo a z múky a smotany urobíme hustú omáčku. Necháme ju vychladnúť. Vmixujeme do nej žĺtka a sneh z bielkov. Štyri zapekacie misky vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Poukladáme ružičky karfiolu a hrášok. Všetko zalejeme omáčkou a posypame syrom. Misky položíme na hlbší pekáč, do ktorého vlejeme asi 3 cm vody. Celý pekáč vložíme do vyhriatej rúry na 220 °C.  Pečieme asi 25 minút. Podávame teplé s nakrájanou čerstvou zeleninou. 

 

Čo sme písali o karfiole v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/692-spracovavame-karfiol 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/944-pecieme-karfiol