V detstve sme čučoriedky zbierali na nad Bytčou na hranici Slovenska a Moravy. Bola to ozaj drina. Aj tak sme viac zjedli ako nazbierali.
Dnes sa pokúšame v škole pestovať kanadské čučoriedky. Tvrdili nám, že na jednom kre bude viac ako 3 kilogramy čučoriedok. Zatiaľ to nevyšlo. Nevzdávame sa. Rozmnožujeme ich a veríme, že ich bude viac, aby sme mohli piecť dobrý koláč.
Čučoriedkové poháre s orieškami
8 polievkových lyžíc čučoriedok, 4 čajové lyžičky griotky, 10 g lieskových orieškov, 400 ml mlieka, 20 g pudingového prášku, 2 vajíčka, 10 g vanilkového cukru, 4 vysoké duritkové poháre na malej nožičke
Do každého pohára dáme po jednej lyžici čučoriedok a pokvapkám griotkou. Zalejeme krémom, ktorý uvaríme z mlieka, vajíčok a pudinkového prášku s cukrom. Posypeme čučoriedkami a posekanými orieškami.
Čučoriedkový kompót
1000 ml vody, 800 g krupicového cukru, 10 g vailínového cukru, 1000 g čučoriedok
Cukor rozpustíme vo vode a prehrejeme. Do umytých pohárov vsypeme čučoriedky a zalejeme teplým sirupom. Poháre uzavrieme. Vložíme do hrnca s vodou, privedieme pod pokrievkou do varu. Necháme povariť asi 5 minút. Odstavíme a po pol hodine poháre vyberieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť.
Čučoriedky vo vlastnej šťave
750 g čučoriedok, 150 g cukru
Do umytých pohárov nasypeme nastriedavo čučorieky a cukor, čučoriedky a cukor, čučoriedky. Vložíme do hrnca s vodou. Na miernom plameni pod pokrievkou privedieme na teplotu 80 °C a varíme asi 10 minút. Potom necháme úplne vychladnúť pod pokrievkou. Až vtedy vyberieme.
Čučoriedkový džem
1000 g čučoriedok, 350 g krupicového cukru, 40 ml Umu
Čučoriedky v kastróle popučíme a mierne povaríme. Vtedy vmiešame cukor. Varíme za stáleho miešania. Po chvíli primiešame Um. Varíme do hustory, ktorú chceme. Vlejeme do pohárikov a po vychladnutí uzavrieme celofánom.