Po dlhšej dobe máme zase maliny. Posadili sme počas corony v školskej záhrade dva kríčky a túto jar ešte tri. Nuž vyberám staršie moje recepty, ktoré som robievala, keď boli moje deti malé. Asi už nebudú také moderné, no nám chutia. Aj keď je pravda, že sme ich radšej jedli surové, lebo nám ich pre množstvo vlákniny a vitamínu B2 odporučila lekárka na endokrinológii.
No a tie alkoholické? Aj tie som robila v tom čase, ale nie pre deti. Pri grilovačke boli fajn. Nie, tie už asi vitamín B2 neobsahovali.
Malinová marmeláda
1000 ml rozmixovaných malín, 800 g krupicového cukru, 2 mleté klinčeky
Všetko premiešame a nad parou varíme do požadovanej hustoty. Lepšie variť po troche. Vlejeme do pohárikov, ktoré uzavrieme a otočíme do vychladnutia hore dnom.
Malinový džem
500 g záhradných malín, 50 ml vody, 400 g krupicového cukru
Maliny premyjeme v site a necháme odkvapkať. Z vody a cukru uvaríme hustý sirup. Na chvíľu odstavíme a primiešame do neho maliny. Varíme spolu do zhustnutia. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme.
Malinový sirup
250 ml malín, 750 ml vody, 1000 g cukru, 10 g kyseliny citrónovej, 50 lístkov maliny
Lístky, maliny a vodu privedieme do varu. Na miernom plameni povaríme asi 5 minút. Scedíme do hrnca s cukrom a kyselinou citrónovou. Na miernom plameni privedieme k varu a povaríme za občasného premiešania asi 10 - 12 minút. Naplníme horúcim vysterilizované fľaše a uzavrieme. Fľaše položíme vodorovne na utierku a trochu pováľame, aby sme teplom prichytili vrchnák.
Malinové bowle
500 g malín, 100 g kryštálového cukru, 50 ml Umu, 1000 ml suchého bieleho vína, 500 ml šumivého bieleho vína
Očistené maliny prekladáme s cukrom do teriny. Necháme na njchladnejšom mieste v chladničke vychladiť. Po asi hodine prelejeme polovicou vína a zase necháme asi hodinu vychladiť. Následne prilejeme zvyšok vína a zľahka premiešame. Prilejeme šumivé víno a necháme znova vychladiť. Podávame chladené s ližkou dozdobené malinovými alebo medovkovými lístkami.