Sťahovali sme sa. Ako určite viete, vtedy nájdete aj čo ste nevedli, že doma máte. Nuž aj ja som našla. Našla som ďalšiu kuchársku knihu. Takú po svokrinej mame. Áno, má sto rokov. Pridala som si do zbierky. 

Podvečer na balkóne som v nej listovala a porovnávala recepty s inou kuchárkou z toho obdobia. Je to zaujímavé vidieť ako sa stravovali naši predkovia. Škoda, že sa na dejepise v školách nedostanú k tejto téme. Možno by deti dejepis aj bavil. 

Konzervujeme zeleninu

Upravíme si koreňovú zeleninu na zimu. Teda upravíme tak, aby sme ju mohli používať v zime. Je vhodná na dusenie mäsa, či dochutenie omáčok.

Na pol kila nakrájanej zeleniny na drobné kúsky pridáme 80 g soli (svokra tam už mala ceruzkou napísanú poznámku: Prešovská je najlepšia), 5 g pomletého nového korenia, 5 g pomletého čierneho korenia. Všetko dobre premiešame. Vložíme do pohárov a povrch ešte jemne zasypeme trochou soli. Uzavrieme. Uchovávame v chladnejšej miestostni v prítmí. 

V kuchárke sa písalo, že zeleninu nasypeme do hlinených nádob a prikryjeme plátienkom, na ktoré položíme hlinený vrchnák z nádoby. 

Pridala som posekanú cesnakovú trávu. Žiadalo sa mi tam neičo zelené.

  

Niečo podobné sme robievali doma od môjho detstva. Nakrájali sme zeleninu na menšie kúsky, nechali prechnúť či vysušiť asi tri hni. Potom ju zomleli alebo rozsekali na jemno, pridali natrhaný vysušený ligurček či iné bylinky a premiešali so soľou. Bola to akási domáca vegeta. Uchovávali sme ju v menších sklenených pohárikoch prelrytých celofánom. 

 

Ako sme konzervovali po minulé roky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1463-letne-konzervovanie

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1903-zelirujeme