Zemiak rastie podobne ako bylina. Má hranatú bohato rozvetvenú stonku zarastenú krátkymi chĺpkami. Môže dorásť aj do výšky jedného metra. Listy sú položené striedavo, mierne ochlpené, s drobnými žliazkami, pomerne veľké. Kvety bývajú biele, ružové alebo fialové so sýto žltými až oranžovými peľnicami. Plody sú zelené alebo žltozelené bobule s priemerom 2 až 4 cm obsahujúce biele semená. Podzemná časť je charakteristická zväzkovitými koreňmi s hľuzami rozličných elipsoidných až nepravidelných tvarov, najčastejšie žltej až svetlohnedej, u niektorých kultivarov červenej až červenofialovej farby.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1715
Toto bude asi večná téma. Stravovanie detí. Ak aj máte vo vašej škole školský bufet a teta v ňom je úžasná, občas musíme robiť desiatu, lebo školák ide na výlet, exkurziu alebo proste má diétu, lebo dobral antibiotiká a... A možno sa vám naše návrhy práve zídu na prípravu olovrantu, keď je vaše dieťa dlhšie v škole, lebo má krúžky...
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2562
Hrozno patrí medzi najlahodnejšie ovocie. Je bohaté na vitamíny A, C, B6 a kyseliny listovej. Obsahuje základné minerály, ako je draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík a selén. Hrozno obsahuje flavonoidy, ktoré sú veľmi účinné antioxidanty, môžu znížiť škody spôsobené voľnými radikálmi a starnutím buniek. Medzi ďalšie choroby, ktoré dokáže ovplyvniť je napríklad astma. Hrozno totiž zvyšuje vlhkosť v pľúcach. Pomáha aj pri ochorení srdca. Zvyšuje hladinu oxidu dusíka v krvi, ktorý zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a tak znižuje riziko srdcového infarktu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3099
Mrkva obyčajná je koreňová zelenina a má kužeľovitý tvar, ktorý býva pokrútený. Má hladký, zemitý povrch. Najrozšírenejšia farba je oranžová. Po celom svete môžeme naraziť aj na žltú, čiernu, bielu, krvavočervenú či dokonca ružovú.
Je to dvojročná kultúrna rastlina so silne strihanými listami a príjemnou vôňou. V druhom roku rastlina vyháňa hranatú, rozkonárenú stonku, ktorá je striedavo obrastená strihanými drobnými lístkami a ukončená bielymi kvietkami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2568
Žihľava dvojdomá má veľké uplatnenie pri liečbe rôznych ochorení. Žihľavová vňať a listy obsahujú vysoké percento chlorofylu, ktorý pôsobí ako tonikum, podporuje celkovú činnosť žliaz. Je zložkou jarných bylinných kúr a podporuje tvorbu červených krviniek. Na jar by ju mali viac užívať predovšetkým deti pre vysoký obsah minerálov a vitamínov. V minulosti sa hojne praktizovalo šľahanie pichľavými čerstvými žihľavami. To vyvoláva miestne prekrvenie a zvyšuje látkovú výmenu nielen v mieste podráždenia, ale v menšej miere aj v celom organizme. Táto terapia je účinná pri reumatizme a bolestiach kĺbov, ale pre nepríjemné pálenie nie je obľúbená a dnes ju môžeme vidieť len v starších filmoch. Žihľava je zdraviu prospešné aj v strave; pripravujeme z nej žihľavové polievky a šaláty, pridáva sa tiež do plnky do mäsa.
Naši prastarí rodičia ju používali aj pri príprave potravy napríklad pre domácu hydinu. Nasekané listy boli obľúbenou potravou malých kačičiek a húsok.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2150
V letnom období - hlavne keď je takto veľmi teplo - nám lepšie padnú na jedenie jednoduché ľahké jedlá ako napríklad ovocné či zeleninové šaláty či studené ovocné polievky.
Ponúkneme vám pár receptov, ktoré som toto leto objavila a ochutnala z jednej starej kuchárky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2261
Tejto desiate som dlho nevedela prísť na chuť. Dnes ľutujem, že som sa raz jednou kúpenou v obchodnom reťazci nechala odradiť. Skoro na jar som si urobila doma prvú podľa receptu v kuchárskej knihe prastarej mamy. Bola s jabĺčkom. Veľmi mi chutila. Odvtedy mliečnu ryžu robievam častejšie.
V nasledujúcich receptoch používam kokosové mlieko. Nemusíte, môže byť aj kravské, ale tesne pred dovarením predsa len vlejte do ryže aspoň jednu polievkovú lyžicu kokosového mlieka. Ryža má naozaj lepšiu chuť. V tomto období odporúčam radšej používať čerstvé ovocie, prípadne sparené. V zime môžete aj kompótové, ale dobre stečené zo šťavy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1600