V letnom období - hlavne keď je takto veľmi teplo - nám lepšie padnú na jedenie jednoduché ľahké jedlá ako napríklad ovocné či zeleninové šaláty či studené ovocné polievky.

Ponúkneme vám pár receptov, ktoré som toto leto objavila a ochutnala z jednej starej kuchárky.


Prílohové šaláty

Baklažánový šalát

baklažán, voda, olej, ocot, kôpor, soľ
Baklažám očistíme a nakrájame na menšie kocky. Premiešame ich zľahka s nasekaným kôprom. Z ostatných surovín si urobíme nálev. Nálevom prelejeme baklažán tak, aby bol navhlhčený, ale neplával v náleve. Necháme schladiť. Podávame ku grilovanému mäsu alebo s toastom.

Cibuľový šalát

500 g malých cibúľ, olej, soľ, 2 polievkové lyžice vínneho octu
Cibule uvaríme v slanej vode asi 5 minút. Vyberieme a necháme odtiecť z vody. Na rozohriatom oleji ich rovnomerne opražíme. Vyberieme na misu. pokvapkáme ešte za horúca octom. Necháme schladiť v chladničke. Podávame chladené. Vhodné sú na podávanie ku pečenému alebo grilovanému hovädziemu mäsu.

Červené papriky s orechami

500 g malých mäsitých červených paprík, 30 g vlašských nalúpaných orechov, 4 strúčiky cesnaku, ocot, olej, soľ, petržlenová vňať
Papriky očistíme od jaderníkov a na oleji opečieme kýn nezosklovatejú. Papriky položíme do misy. Orechy pomelieme a premiešame s rozotretým cesnakom, opečeným olejom a octom. Mierne osolíme. Takto pripravenú zmes potrieme papriky a necháme asi pol hodiny pôsobiť. Schladíme. Podávame ako prílohu ku pečenému mäsu posypané posekanou petržlenovou vňaťou.

Obedové šaláty

Miešaný cvikľový šalát

2 stredne veľké cviky, 1 veľké kyslejšie jablko, 1 veľká cibuľa, 2 na tvrdo uvarené vajíčka, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 500 ml bieleho tučného jugurtu, 1 čajová lyžička kremžskej horčice, 2 polievkové lyžice repkového oleja, soľ, mleté čierne korenie, 1/2 čajovej lyžičky cukru
Uvarenú cvikľu očistíme a pokrájame na kocky aj s jablkom. Pridáme na jemno posekanú cibuľu. Zľahka premiešame. Z ostatných surovín si pripravíme nálev. Chcíľu necháme nálev postáť, aby prešiel chuťami. Potom premiešame s cvikľovou zmesou. Rozdelíme so 4 - 6 misiek. Povrch misiek ozdobíme nakrájanými vajíčkami na tvrdo. Necháme schladiť a podávame.

Fazuľový šalát

250 g strakatej fazule tzv. Babica, 50 ml jablčného octu, 50 ml repkového oleja, 100 g cibule, 150 g čerstvej kápie, 100 g slaniny, soľ, cukor, mleté čierne korenie
Fazuľu uvaríme do polomäkka. Scedíme do misy a zalejeme asi 2 dl vývaru. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, kápiu na tenké rezance a jemne premiešame, aby sa nám nerozpadla fazuľa ani kápia. Primiešame soľ, cukor, mleté čierne korenie. Môžeme pridať jednu polievkovú lyžicu worchesterskej omáčky. Necháme dobre vychladiť. Potom rozdelíme do 4 misiek. Povrch ozdobíme opraženými plátkami slaniny.

Letný fazuľkový šalát

500 g zelenej fazuľky, 3 mladé cibuľky aj s vňaťou, 2 dl kefírového mlieka, 3 strúčiky cesnaku, 1 čajová lyžička plnotučnej horčice, ocot, cukor, zelená petržlenová vňať
Fazuľku očistíme a nakrájame na 2 cm dlhé kúsky, ktoré uvaríme v mierne osolenej vode do polomäkka. Ešte horúcu scedenú premiešame s nakrájanou cibuľkou a ostom. Necháme schladiť. V kefíre rozmiešame popučené strúčky cesnaku, horčicu a cukor so soľou. Schladené fazuľky premiešame s kefírom. Necháme celé vychladiť asi pol dňa. Pri podávaní posypeme na husto posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s o suchou hriankou.

Karfiolvý šalát s redkvičkou

1 stredne veľký karfiól, 1 viazanička redkvičky, 100 g šunky, 100 g majonézy, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, soľ, petržlenová vňať
Očistený karfiól rozoberieme na ružičky a naparíme asi 10 minút. Namočením do slanej vriacej vody môžeme parenie nahradiť, ale skráťte čas asi na polovicu. Po sparení karfiól nakrájame na malé kúsky. Pridáme na tenké kolieska nakrájanú redkvičku a na kocky pokrájanú šunku. Premiešame. Osolíme. Necháme vychladiť. Podávame na tanieri vyloženom ľadovým šalátom a posypané posekanou petržlenovou v%naťou. Ako prílohu ponúkame celozrnné pečivo.

Redkvičkový šalát

3 viazaničky redkvičky, 1 viazanička mladej cibuľky, 2 vajíčka uvarené na tvrdo, 1 viazanička kôpru, 1 dl kyslej smotany, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, soľ
Redkvičku pokrájame na tenké kolieska a podobne aj cibuľku. V smotane vymiešame citrónovú šťavu a zalejeme cibuľku s redkvičkou. Premiešame a podľa chuti dosolíme. Necháme prejsť chuťami. Rozdelíme do 4 misiek, ktoré ozdobíme na kolieska nakrájanými vajíčkami a posypeme úosekaným kôprom. Podávame schladené a ako prílohu ponúkame biele pečivo.

Letný labužnícky šalát

2 väčšie zelené papriky, 1 väčšia uhorka, 1 viazanička mladej cibuľky, 3 tvrdšie paradajky, 100 g tvrdého syra Eidam, 2 kyslejšie jablká, 500 g bieleho jogurtu, 1 čajová lyžička horčice, 3 malé červené redkvičky, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, soľ
Jogurt vymiešame s horčicou a citrónovou šťavou. Necháme postáť, kým neočistíme a nepokrájame všetky suroviny do veľkej misy. Potom zmiešame zeleninu s jogurtom a dosolíme podľa chuti. Necháme schladiť. Podávame s tmavým pečivom.