
Len také obyčajné, ale v našej rodine veľmi obľúbené jedlo. Je veľmi dobrým doplnkom všetkých mäsitých jedál alebo rýb.
Ak však dobre nakombinujete zemiaky s inou zeleninou, dostanete výbornú večeru a môžete ju ponúkať ako hlavný chod.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3690

Čučoriedky sú tmavo fialové bobuľky. Sú silnou podporou imunitného systému a tela, vďaka čomu chránia organizmus pred rakovinou, udržujú mladistvý vzhľad. Majú pozitívny vplyv na zrak, nervový systém a mozog. Pre tých, ktorý potrebujú schudnúť sú čučoriedky tiež vhodné, urýchľujú chudnutie podkožného tuku…
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1935

Z detstva si pamätám len žihľavový odvar, ktorým som si zvykla v lete umývať miesto šampónu vlasy a samozrejme si ešte pamätám čaj, do ktorého som si vždy dávala veľa citrónovej šťavy - ink som ho nevedela vypiť. .
Už v ére môjho vymýšľania receptov som začala robiť žihľavový sirup, žihľavovú tinktúru... No a tento recept na limonádu vznikol pred viac ako piatimi rokmi. Veľmi rada túto limonádu robievam na jar i v auguste počas sezóny mladej žihľavy. Keď do nej pridáte ešte trochu zeleného farbiva, má takú magickú farbu.
Do hrnca vlejeme 3 litre vody. Vložíme v sitku asi 50 lístkov mladej žihľavy. Prípadne môžeme dať aj spolu s mladými stonkami. Prikryjeme a necháme zovrieť. Len čo zovrie, odstavíme a necháme chladnúť asi hodinu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2080

Černice rastú po celej Európe, predovšetkým na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách i pri plotoch. Tam sme ich chodili v detstve zbierať v polovici až koncom augusta.
Dnes ich pestujeme v každej dobrej záhrade. S presunom pestovania černíc do záhrad boli vypestované rôzne odrody - kríčkové či stromčekové - aj odrody bez tŕňov. Podľa odrody a podnebia plody dozrievajú od júna až do septembra.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1903

Paprika patrí vo svete, ale aj u nás medzi najdôležitejšie zeleninové druhy. Vďaka mnohostrannému využitiu a obsahu cenných látok potrebných pre ľudský organizmus si získala veľkú obľubu.
Obsahuje účinné látky, ktoré majú pálivú chuť. Tieto látky podporujú trávenie, zvyšujú žalúdočnú sekréciu, povzbudzujú krvný obeh a dýchanie.
Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.
Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu a 2 x viac vitamínu C ako zelená.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1361

Väčšina z nás si myslí, že levanduľa je použiteľná len do skrine proti moliam. Aspoň tak si ju pamätám z detstva. V dvadsiatom storočí sa levanduľa veľmi necenila ako aj iné liečivé rastliny. Dnes sa pomaly vraciame k prastarým receptúram a vymýšľame aj nové.
Už druhý rok z nej robím limonádu a na raňajky mlieko s príchuťou levandule. Pri piknikoch sme si zvykli dzobnúť do levanduľových sušienok. Pred asi štyrmi rokmi som spoznala aká je výborná ako príchuť pri pečení diviny.
Tak a pár mojich a možno aj neskôr vašich receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2450

Každý rok trochu inak robievame doma limonády na osvieženie počas dňa, ale aj pri posedení s priateľmi večer na balkóne či terase. Aj tento rok vám ponúkame naše najnovšie recepty. Ochutnajte.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2069