Už dlhšie rozmýšľam či urobím s konzervami rybičiek. Pred asi dvomi týždňami som zistila, že ich mám viac v komore. Bežne sme robili rybaciu nátierku. Už sme ju však mali často. Musím niečo vymyslieť...
Pochúťky z ryby, ktoré vám dnes ponúkneme, nie sú práve tradičné. Vyskúšajte. Určite ich zvládnete a sú veľmi chutné.
Sardinkové placky
1 konzerva sardiniek v rastlinnom oleji, 1 veľký múčny zemiak, 1 menšie vajíčko, 1 polievková lyžica hladkej kukuričnej múky, 1 strúčik cesnaku, 1/2 šálky kukuričnej strúhanky, soľ a mleté čierne korenie
Uvarený zemiak popučíme na kašu. Pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, strúhanku a múku. Nakoniec vmiešame scedené sardinky, vajíčko a rozmixujeme na hladkú hmotu. Ak máme, môžeme pridať asi polievkovú lyžicu posekaného kôpru. Urobíme menšie placky, ktoré opekáme z oboch strán na rozpálenom oleji. Podávame s trochou bieleho jogurtu.
Tuniakové mafiny
200 g tuniaka vo vlastnej šťave, 120 g mozzarelly, 100 g ovsených (ozaj ovsených| vločiek, 2 - 3 vajíčka, 1 drobná červená cibuľa, 1 polievková lyživa slnečnicového oleja, soľ, mleté čierne korenie
Najprv si zomelieme ovsené vločky na múku. Mierne posolíme a okoreníme a dobre premiešame. Pridáme posekanú na jemno cibuľ. Premiešame. Mozzarellu nastrúhame alebo posekáme na úplne drobno. Primeiešame scedeného tunia spolu s asi 1 polievkovou lyžicou šťavy. Vmiešame žĺtka a nakoniec sneh z bielkov. Vlejeme do silikónových formičiek na mafiny a pečieme vo vyhriatej rúre zohriatej na 180°C asi 25 - 30 minút podľa veľkosti.
Sardinková pizza
150 g hladkej chlebovej múky T650, 70 g masla, 50 ml tučného bieleho jogurtu, 2 žĺtky, soľ, 1 polievková lyžica UM-u
Suroviny spracujeme na hladké cesto, ktoré vložíme v igelite do chladu. Zatiaľ si pripravíme plnku.
300 g cibule, 50 g kukuričnej hladkej múky, 50 ml bieleho tučného jogurtu, 250 g paradajok Cherry, 100 g sardiniek v rastlinnom oleji
Cibuľu opražíme na troche oleja zo sardiniek. Poprášime múkou a premiešame. Pridáme jogurt. Premiešame a chvíľu povaríme. Osolíme a okoreníme.
Vyberieme cesto z chladu. Vyvaľkáme na placku s hrúbkou asi 2 cm. Vložíme do pekáča vymasteného tukom. Cesto vtláčame do pekáča tak, že urobíme asi 1 cm vysoké okraje. Na cesto vylejeme teplú plnku. Poukladáme na kolieska nakrájané paradajky. Pobǘrch posypeme alebo potrieme pretlačenými sardinkami. Môžeme dozdobiť ešte kolieskami cibule a čiernymi olivami. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi pol hodiny.
Aj z čerstvej ryby si môžeme urobiť tiež chuťovku, ktorá nie je v našich domácnostiach zatiaľ veľmi zvyklá.
Lososový tatarák
200 g lososa, 1 avokádo, 1/2 červenej papriky, šťava z 1/2 citróna, 1 cibuľa, 100 g majonézy, 2 strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica repkového oleja, soľ a mleté biele korenie, petržlenová vňať alebo kôpor
Lososa natrháme mixérom. Primiešame na drobno pokrájanú cibuľu, olej a polovicu majonézy. Premiešame. Necháme schladiť asi hodinu. Počas tohto času si pokrájame na drobno červenú papriku s roztlačeným avokádom. Pridáme zvyšok majonézy. Osolíme a okorením. Priemiešame kôpr alebo petržlenovú vňať. Potom obe zmesi premiešame. Podávame s opečenými hriankymi.