Čaj je asi jedno z najznámejších druhov nápojov na svete.
Pripravuje sa z lístkov, pukov i výhonkov rastlín či plodov. U nás je asi najviac používaný čierny čaj a zelený čaj. Kedysi sme čaj len vylohovali, ocukrili či pridali pár kvapiek citrónovej šťavy alebo krúžok citrónu. Posledné roky objavujeme však aj kombinácie týchto čajov s iným ovocím či dokonca bylinkami alebo kvetmi.
Dnes si pár z nich pripravíme. Prídu vám vhod nie len pri oslave, ale aj v chrípkovom období.
Jablkovo-zázvorový čaj
Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky zeleného čaju, jednu polievkovú lyžicu na hrubo nastrúhaného zázvoru, jedno stredne veľké červené jablko nakrájané na tenké plátky a plátok citrónu. Všetko zalejeme pol litrom vody a necháme zovrieť. Potom prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať asi 10 minút. Podávame precedené cez sitko. Môžeme dochutiť medom.
Čaj z brusníc
Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky čierneho čaju, 100 g sušených brusníc, 2 plátky pomaranča. Zalejeme pol litrom vody. Necháme prevrieť, potom prikryté necháme asi 10 minút luhovať. Podávame scedené cez sitko. Môžeme dochutiť medom.
Pomarančovo-rozmarínový čaj
Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky sypaného čierneho čaju. Pridáme 4 plátky ošúpaného pomaranča a čajovú lyžičku strúhanej pomarančovej kôry. Potom vložíme do hrnčeka dve vetvičky rozmarínu. Všetko zalejeme pol litrom vody. Necháme prevrieť a luhovať asi 10 minút. Vlejeme precedené cez sitko do pohárov, na ktorých dno sme položili pár sušených brusníc alebo plodov rakytníka.
Jablkovo-hrozienkový čaj
Do hrnčeka vložíme ošúpanú šupku z dvoch stredne veľkých červených jabĺk. Zasypeme tromi polievkovými lyžicami sušených hrozienok. Zalejeme pol litrom vody. Necháme prevrieť a následne vyluhujeme asi 10 minút. Vlejeme do pohárov scedené cez sitko.
Čajový punč
Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky sypaného čierneho čaju. Pridáme 1 guličku nového korenia, 2 klinčeky a štipku muškátového orieška. Zalejeme asi 300 ml vody. Necháme prevrieť. Vlejeme 250 ml bieleho vína. Už len prehrejeme. Cez sitko scedíme do džbánu, v ktorom sme na dno vložili dve polievkové lyžice medu.