Ak sa vám stane podobne ako nám, že si vypestujete viac papričiek - feferóniek ako ste plánovali?
Len tak niekomu darovať za hrsť feferóniek by asi nebolo celkom vhodné. Prijmite teda pár našich odporučení ako ich uchovať či konzervovať, prípadne zabaliť, aby sa stali atraktívnym darčekom mlsnému jazýčku.
Konzervujeme v octe
Feferónky odstrihneme tak, aby mali ešte asi pol centimetra stopky. Pekne ich povkladáme do menšieho pohárika. Zalejeme octom. Pohárik uzavrieme. Môžeme ho pekne ozdobiť a darovať.
Ak by ste chceli potom použiť ocot pri konzervovaní uhoriek či cibuliek alebo koreňovej zeleniny, bude mať nálev netradičnú chuť.
Konzervujeme v oleji
Feferónky bez zelených častí rozmixujeme a premiešame so štipkou soli. Vsypeme do menšieho pohárika. Zalejeme slnečnicovým olejom. Uzavrieme a premiešame. Pohárik odekorujeme a môžeme darovať.
Takto pripravené feferónky sú vhodné do šalátov, do polievky...
Sušíme
Feferónky odkrojíme tesne pred začatím stopky. Prípadne kúsok narežeme. Aby sa neobjavila už pri sušení zelená časť. Poukladáme ich na papier na pečenie a sušíme na prudkom slnku.
Alebo...
Feferónky odstrihneme tak, aby mali asi 2 cm dlhé stopky. Zviažeme ich po troch až štyroch a zavesené sušíme na tslnečnom alebo tienistom mieste. Prípadne ich môžeme zavesiť ako cibuľu či cesnak.
Len ich určite nemrazre - to ich úplne pokazíte.