Máte pocit, že všetky smotanové syry sú rovnaké? Naozaj je to len pocit. Povieme si pár slov ako sa vyrábajú či z čoho sa skladajú, aby ste ich lepšie spoznali a naučili sa ich používať vo svojej kuchyni.

A nakoniec si ukážeme ako si môžeme urobiť doma smotanový aj iný syr.

Smotanový syr

Vyrába sa zo smotany a obsahuje aspoň 33 % tuku. Má veľmi krátku trvanlivosť, preto ho odporúčame stále držať v chladničke. Pokiaľ ste kúpili uzatvorené balenie, hneď po otvorení ho skonzumujte.

Smotanový syr odporúčame použiť do cheescake. Vhodný je aj ako nátierka na slano alebo sladko. Vhodný je aj po vymiešaní s medom ako plnka do torty. Občas s ním dochutím doma omáčku alebo polievku.

Mascarpone

Vyrába sa zo smotany s asi 35 - 40 % tuku. Smotanu nad parou nahrievame až na 90°C a po kvapkách vmiešame trochu citrónovej šťavy. Smotana pritom veľmi pekne stuhne. Mascarpone má bohatú, ozaj krémovú kozistenciu.

Mascarpone odporúčame na výrobu domáceho tiramisu. Ak máte radi taliansku kuchyňu, určite ho môžete pridať do omáčky a dokonca aj do rizota.

Ricotta

Vyrába sa zo srvátky. Má najnižšiu hodnotu tuku zo všetkých smotanových syrov. Má jemne sladkastú mliečnu chuť.

Vhodný je ako nátierka s na jemno trhanými bylinkami. Alebo ho môžete vymiešať s džemom a urobiť plnku do piškótového korpusu či palaciniek.

 

Ako si môžeme doma vyrobiť smotanový syr

Pred asi dvomi rokmi sme si ho robili doma ako malý chemický pokus, ktorý potom dcéra odprezentovala v škole aj s ochutnávkou. Kolegyňa skúsila tiež so štvrtáčikmi na pracovnom vyučovaní.

https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pokusy-pre-kazdeho/1119-vyrabame-syr-z-kyslej-smotany