
Alebo pečieme staré jedlo našich predkov v hlinenej nádobe ako naši pra-pra-prastarí rodičia. Ibaže!
Hlinenú nádobu som vymenila za hlinený kvetináč veľkosti vhodnej pre jednu osobu. A samozrejme, som musela piecť v elektrickej rúre, lebo v paneláku zatiaľ nemáme starý šporák na drevo alebo modernú drevenú pec na pizzu.
Ale jedlo bolo úplne úžasné.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2065

Už pred pár rokmi som ju objavila v jednej predajni, ale až do tohto leta ma ju nikdy nenapadlo kúpiť. Od leta, kedy som zase začala skúšať nové recepty vo veľkom, som zobrala väčšie odhodlanie a doniesla som ju domov.
Doma som nespôsobila žiadny šok. Skôr akúsi výzvu: "No tak a čo bude zajtra na raňajky?"
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 30362

Na jednej webovej stránke o zdravej výžive som sa dočítala dosť zaujímavostí ohľadom rozdelenia múk.
Najviac ma zaujal rozdiel v množstve kyseliny listovej, ktorú potrebujeme v detstve, puberte i v staršom veku. Predstavte si, že v celozrnnej múke je jej 44,0 mg na 100 g múky a v bielej je len 26,0 mg na 100 g múky. A ešte vám dám do pozornosti vitamín B6. V celozrnnej múke 0,34 mg na 100 g múky a v bielej iba 0,04 mg na 100 g múky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 5025

Popri spracovávaní bezlepkových zmesí som si spomenula na moje vymýšľania vo varení spred desať rokov.
Kúpili sme gaštanovú múku - veď sa to k jeseni hodí - a pustili sa do toho.
Gaštanová múka je pre nás teraz niečo úplne nové, ale naši predkovia z nej varili veľa. Naši predkovia robili múku zo všeličoho, proste toho čo našli doma. Gaštanová múka obsahuje menej stráviteľných uhľohydrátov ako pšeničná múka. Veľmi bohatá na vlákninu. Môžete ju v receptoch používať na 100% ale aj miešať s inými múkami. Má výraznú chuť preto ju odporúčame jesť len ľuďom obľubujúcim gaštany.
Neodporúča sa jesť alergikom na orechoviny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 13042

Teraz som potrebovala urobiť zase korpus na tortu. Skúsila som tentokrát zmes UNI od firmy Novalim. Z jednoduchého dôvodu. Mali sme ju doma a nemala som čas utekať do obchodu do mesta hľadať iné.
A ponúkam vám aj pár starších receptov na odskúšanie u vás doma.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2162

Tiež doma vymýšľate svoje recepty? Proste chcete niekedy len minúť všetko, čo zostalo v chladničke a nič nevyhodiť? Alebo naopak, vaše deti vymýšľajú v jedle a už neviete čo by ste im urobili, aby niečo zjedli? U nás doma je to z každého niečo.
A viete čo? Asi sa to moje vymýšľanie dedí. Syn začal v desiatich rokoch variť v mikrovlnke,lebo sa bál zapáliť plyn. Dnes už nie a tak ma občas doma prekvapí večera, keď prídem domov. Poviem vám; je to ozaj dobrý pocit prísť domov k prestretému stolu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3260

Patria neodmysliteľne k jeseni. Mne pripomínajú prechádzky po centre mesta, kde sme si kúpili pečené gaštany od pouličného predavača a na lavičke ich ešte horúce sa snažili otvoriť a zjesť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3585