Maliny sú nenáročné rastliny, ktoré rastú na okrajoch lesov i v horských oblastiach. V posledných rokoch vďaka šľachteniu nájdeme v záhradkách i na terasách vo veľkých kvetináčoch maliny a to nie len ružové, ale aj žlté či tmavomodré. Ružové však stále zostávajú najrozšírenejšie a najobľúbenejšie.
Pre obsah vitamínov a minerálov maliny považujeme za nápomocné pri
vývoji zdravej kože, nechtov a vlasov

problémoch s obličkami a močovým mechúrom
zlepšovaní peristaltiky čriev
obranyschopnosti proti infekciám
zmierňovaní krvácania ďasien
Maliny konzumujeme čerstvé aj ich mrazíme či konzervujeme. Maliny sú krásnou dekoráciou na pudingoch i zmrzlinových pohároch. Mne veľmi chutia v kombinácii s horkou čokoládou.

Malinový džem

250 g malín zasypeme spolu s pár lístkami malín a medovky 180 g krupicového cukru a 1/2 čajovej lyžičky kysliny citrónovej. Rozmixujeme do hladka. Na strednom až miernom plameni za stáleho miešania varíme asi 5 - 6 minút. Maliny dobre hustnú, lebo obsahujú dosť pektínu. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme.

Malinový jogurt

125 g jogurtu premiešame s čajovou lyžičkou medu a citlivo vmiešame asi 10 - 12 malín.

Malinový pohár

125 ml jogurtu zmiešame s 2 polievkovými lyžicami Granka. polovicu vlejeme do skleneného pohára na nožičke. Vsypeme pár malín a 2 - 3 okrúhle detské piškóty. Zalejeme Druhou polovicou zafarbeného jogurtu. Ozdobíme dvomi malinami a dvomi piškótami. Necháme schladiť 5 - 10 minút. Môžeme podávať.

Malinové pyré

Maliny sparíme nad parou. Potom cez husté sitko pretlačíme do misky tak, aby sme sa zbavili jadierok. Pyré môžeme použiť na preliatie napríklad lievancov. 

Malinová letná limonáda I

Do vysokého pohára vsypeme 2 - 3 malé kúsky zázvoru, pár lístkov mäty a pár lístkov medovky. Zasypeme polievkovou lyžicou krupicového cukru. Zalejeme 500 ml minerálky. Vsypeme pár malín. Zľahka premiešame, aby sa cukor rozpustil. Nakoniec vlejeme šťavu z polovice limetky.

Malinová letná limonáda II

Vo vysokom pohári rozmixujeme asi 12 - 15 malín s polievkovou lyžicou medu a 500 ml minerálky. Vsypeme medovkové lístky a vlejeme asi polievkovú lyžicu citrónovej šťavy.

Malinové pralinky od Martinky

Tieto pralinky ma naučila robiť Martinka Grňová minulé Vianoce. Sú ozaj chutné. Odporúčam.

100 g kvalitnej čokolády (aspoň 70%)

100 ml malinového pyré

extra čokoláda na obaľovanie

Malinové pyré prehrejeme a rozpustíme v ňom miešaním čokoládu. Miešame ručne a opatrne, aby nezostali hrudky. Hmotu necháme tuhnúť asi 30 minút v chladničke. Pomocou dvoch lyžičiek tvarujeme “guličky” a polejeme čokoládou. Vložíme do papierových košíčkov. Skladujeme v chlade.

Malinový čaj

Na zimu si môžete pár lístkov vysušiť na tmavom mieste. Je z nich vynikajúci čaj.