O jablkách sme si už písali často. Sú moje najobľúbenejšie ovocie. Mám rada všetky druhy - hoci niektoré viac ako iné. Teda keď si môžem vybrať, radšej si kúpim červené.
Ešte si pamätám, ako sme si kedysi kúpili pár debničiek jabĺk, každé zvlášť zabalili do papiera, poukladali do papierových škatúľ a na záhrade v pivnici celú zimu vydržali. Dnes už máme možnosť kúpiť si jablká celý rok bežne v obchode a ani ceny nie sú také, že by sme toto uskladnenie museli robiť, ale táto jesenná procedúra mala akési čaro.
Čo sa hovorí o konzumácii jablka?
- vďaka obsahu vitamínu C udržuje imunitný systém v kondícii, aby zneškodnil útočiace baktérie a vírusy. Týka sa to aj voľných radikálov v podobe škodlivých ultrafialových lúčov a toxických látok zo životného prostredia
- dezinfikuje ústnu dutinu
- pravidelná konzumácia pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia, reumatizmus, dnu a celkovo rýchlejšie sa zotaviť po chorobe
- kyseliny v jablku regulujú kyslosť žalúdku
- má čistiacu schopnosť, ktorá sa prejaví predovšetkým pri zápche
- pektín zase znižuje hladinu cholesterolu a chráni tak žily pred kôrnatením
- chráni mozog pred Alzheimerom a Parkinsonom
- horúca šťava z jabĺk rozpúšťa a reguluje hlieny, je účinná proti horúčke
- jablkové pyré slúži ako liek pri žalúdočných a črevných kataroch, najmä u malých detí
Možno aj pre tieto pozitíva denne zjem aspoň jedno jablko. Určite odporúčam.
Pár receptov, ktoré vám určite odporúčam.
Jablká v župane
Tento recept som vždy chcela skúsiť urobiť. Nikdy som sa však neodvážila. Akosi som sa bála, že sa mi nepodarí, alebo že mi nebudú jablká tak chutiť ako mi chutili, keď ich robila stará mama. Moja žiačka mi však doniesla tento ozaj výborný recept.
V miske zmiešame 0,5 kg múky, 3 dl mlieka a 2 vajcia. Potom si očistíme asi 10 stredne veľkých jabĺk a nakrájame na krúžky. Miešame varechou pokiaľ nemáme hladké cesto.
Keď už to všetko máme, krúžky jabĺk namočíme do cesta a dáme na panvicu vyprážať. Olej musí byť horúci. Nakoľko jabĺčka obsahujú veľa štavy, olej môže začať prskať a preto si pri vyprážaní dávame veľký pozor.
Keď sú krúžky vypražené do ružova, vyberieme ich a ukladáme na tanier so servítkou aby nasala prebytočný olej.
Potom ich ešte posypeme škoricovým cukrom a môžeme si pochutnať.
Zimný jogurt
Nakrájame si 1 veľké jablko aj so šupkou na menšie kúsky. Podobne urobíme aj s dvomi sušenými marhuľami a dvomi sušenými slivkami. Nakrájame si na drobno aj dve polievkové lyžice kešu orieškov. Všetko v miske premiešame spolu s dvomi polievkovými lyžicami pomarančovej šťavy a mäskom z polovice pomaranča. Vlejeme 500 ml jogurtu a premiešame.
Kešu oriešky môžete vymeniť za pšeničné či ovsené vločky. Takýto jogurt je vhodný ako výborné raňajky pre školáka.
Pár mojich obľúbených receptov, ktoré som vám už na našom webe www.dobre-napady.sk predstavila v minulosti.
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/739-pecieme-jablkovy-kolac-prastarej-mamy
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/694-ovocna-koza
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/137-susene-jablka
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/916-jablkovo-mrkvove-gulky