Toto leto som musela znova skúšať bezlepkové recepty. Nechcelo sa mi miešať si zmesi ako som to robila pred dvomi rokmi a tak som zašla do obchodu a našla nejaké hotové. Najprv sme doma urobili recepty z opačnej strany obalu a potom som už zase začala robiť svoje pokusy - hókusy.
Tentokrát som si zobrala na mušku zmes na pečenie palaciniek a bábovky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3413
Ponúkame vám pár receptov zo zmesi na bezlepkovú knedľu, ktorú kúpite v BIO obchodoch. Tieto recepty sme prvýkrát otestovali v marci 2013. V tom čase mi už druhýkrát - po 7-mich rokoch - odporučili držať nejaké obdobie túto dietu pre podozrenie alebo nejasné výsledky u lekárky. Nuž som nezobrala nič v zlom a skúsila vymýšľať.
Vo všetkých receptoch sa snažím používať maslo Alsan.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3207
Už máme o chvíľu zase školu.
A tak vám ponúkame pár námetov na raňajky školákovi - ako sa hovorí - najdôležitejšieho jedla dňa. Raňajky majú byť sýtejšie, desiata ľahké jedlo, aby deti neodmietali jesť obed a potom nechceli jesť viac okolo štvrtej - piatej, kedy je už neskorý čas na obed a sýte jedlo.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2192
Bezlepkovú diétu musia dodržovať „celiatici“ – ľudia, ktorých črevné steny nie sú schopné spracovať lepok v potravinách. Ten sa nachádza vo väčšine obilnín, ako napríklad jačmeň, pšenica, ovos, raž a všetky výrobky z týchto obilnín. Dôležité je preto lepok zo stravy úplne vylúčiť. Vhodné potraviny sú napríklad zemiaky, kukurica, pohánka, sója, strukoviny, ryža, možno tiež konzumovať všetky druhy mäsa okrem údenín ďalej ovocie, zeleninu alebo orechy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3588
Dnes bolo doma trochu chladno. Po tých preteplených dňoch nám bola akási zima a tak sme piekli jablkový koláč, ktorý som kedysi našla v kuchárskej knihe prastarej mamy.
Robievala som ho už rôzne a viackrát, ale teraz som sa rozhodla otestovať moderné drahé hrnce. Ešte sme ich neskúšali vložiť do rúry. A v návode bolo napísané, že rúčky to vydržia. Nuž ako to dopadlo?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 7121
Už starí Egypťania považovali cibuľu za symbol vitality a všeliek. Používali ju pri náboženských obradoch už okolo 4000 pred n. l. Slúžila tiež ako prostriedok proti epidémiam.
V stredoveku ju tiež považovali za vynikajúce afrodiziakum. Odštavenú cibuľu používali na odstránenie bradavíc a ako úľavu pri bolesti zubov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2029
Ponúkam vám niekoľko nálevov na uhorky, ktoré zvyknem doma používať. Ak urobím nálevu viac – lebo uhorky len postupne dozrievajú, odložím si ho do sklenenej fľaše do chladničky – najviac však na dva týždne a použijem podľa potreby. Rovnaké nálevy môžete použiť aj pri sterilizovaní koreňovej zeleniny, ktorú potom môžete použiť pri výrobe vianočného šalátu alebo vajíčkovej tlačenky na Silvestra. Tieto nálevy sú vhodné aj na konzervovanie drobných cibuliek či karfiolu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3197