Už niekoľko rokov si zvyknem vyrábať malé kompótiky, ktoré zvrchu pekne upravím a potom darovávam priateľom a známym v okolí.
Tento rok som si takto urobila niekoľko druhov ovocia v malých pohárikoch vo vlastnej šťave. Sú vhodné na vmiešanie do bieleho jogurtu a v kombinácii s nasekanými orechmi sú vynikajúcou desiatou aj pre školáka.
V posledný týždeň si však takto pripravené ovocie premiešavam aj s jemným tvarohom a používam ako veľmi chutnú nátierku na chlebíky na raňajky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1904
alebo palacinky zo spoločnosti NOVALIM
Moje obľúbené. Mám ich veľmi rada.Väčšinou si však robievam miesto palaciniek malé lievančeky. Proste sa mi veľké palacinky neveľmi daria, stále sa mi trhajú. Malé lievančeky sa nepretrhnú a chutia rovnako vynikajúco. Mám ich rada na raňajky aj na olovrant.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2058
Pri prechladnutí alebo až chrípke sa vždy odporúča piť veľa tekutín. Nemusia to byť však len čaje alebo zázvorové limonády. My odporúčame aj odšťavené ovocie, ktorým si tiež môžete upravovať a stabilizovať črevnú kultúru znehodnotenú dávkami antibiotík alebo iných liekov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2278
Dnes si urobíme pár receptov zo zázvoru alebo ako ho volali naši prastarí rodičia - z ďumbieru či z ginger. Sú úplne iné ako poznáte alebo nájdete v časopisoch.
Teraz, keď už budeme mať o chvíľu chrípkové obdobie, sa nám asi zídu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3731
Zemiak rastie podobne ako bylina. Má hranatú bohato rozvetvenú stonku zarastenú krátkymi chĺpkami. Môže dorásť aj do výšky jedného metra. Listy sú položené striedavo, mierne ochlpené, s drobnými žliazkami, pomerne veľké. Kvety bývajú biele, ružové alebo fialové so sýto žltými až oranžovými peľnicami. Plody sú zelené alebo žltozelené bobule s priemerom 2 až 4 cm obsahujúce biele semená. Podzemná časť je charakteristická zväzkovitými koreňmi s hľuzami rozličných elipsoidných až nepravidelných tvarov, najčastejšie žltej až svetlohnedej, u niektorých kultivarov červenej až červenofialovej farby.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1729
Toto bude asi večná téma. Stravovanie detí. Ak aj máte vo vašej škole školský bufet a teta v ňom je úžasná, občas musíme robiť desiatu, lebo školák ide na výlet, exkurziu alebo proste má diétu, lebo dobral antibiotiká a... A možno sa vám naše návrhy práve zídu na prípravu olovrantu, keď je vaše dieťa dlhšie v škole, lebo má krúžky...
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2586
Hrozno patrí medzi najlahodnejšie ovocie. Je bohaté na vitamíny A, C, B6 a kyseliny listovej. Obsahuje základné minerály, ako je draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík a selén. Hrozno obsahuje flavonoidy, ktoré sú veľmi účinné antioxidanty, môžu znížiť škody spôsobené voľnými radikálmi a starnutím buniek. Medzi ďalšie choroby, ktoré dokáže ovplyvniť je napríklad astma. Hrozno totiž zvyšuje vlhkosť v pľúcach. Pomáha aj pri ochorení srdca. Zvyšuje hladinu oxidu dusíka v krvi, ktorý zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a tak znižuje riziko srdcového infarktu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3113