Med bol vzácnou potravinou, liekom a sladidlom už u pravekých ľudí. Staroveké národy medu pripisovali významnú funkciu v liečení a považovali ho za významného pomocníka v posilńujúcich účinkoch na organizmus. V niektorých básňach sa dozvedáme, že ho považovali za elixír mladosti. Hovorí sa,
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 280
Dnes si ukážeme pár recpetov ako si sami doma urobiť ochutené octy, soli či iné pochutiny. V lete sme sa zabávali v našej novej kuchyni. Urobili sme pár pohárikov a fliaš v darčekovom balení. Dali sme ich k sviatkom známym. mali úspech. Odporúčam aj Vám.
Na octy používame jablčný ocot. Nie, nevyrábali sme tentokrát sami. Kúpili sme. Soľ sme použili kuchynskú jodidovanú. Fľaše a poháriky používame z tmavého skla a zatvárame ich korkovými štupľami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 178
Tento školský rok si nosievam do práce v termoske so širokým hrdlom polievky a prívarky. Vždy, keď sa mi dá, odchlipnem si pár lyžíc počas celého dńa. Je mi takto lepšie. Teplé, výživné a chutné. Odporúčam aj Vám.
Nie, nechodím do jedálne na obed. Nevedia uvariť moju diétu. Nemajú na to prostriedky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 311
Máte niektorý deň ráno čas? Aj u nás je to málokedy. Snažíme sa urobiť si takéto ráno aspoň jednu nedeľu. Vstaneme neskôr, spoločne si prestrieme, uvaríme aj sa najeme a porozprávame. Ak je to možné, posadíme sa aj na balkóne. Vonku lepšie chutí. Je to úžasné. Pýtate sa sa, že čo potom obedujeme, Nuž, nič. Obed sa presunie na skorú večeru.
Čo zvyčajne robíme na tieto raňajky? Nuž, niečo hutnejšie, krajšie nadizajnované na tanieri, aby jedlo aj oči.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 243
K tomuto ročnému obdobiu mi veľmi sedia práve jedlá z hovädzieho mäsa. Jedlá, ktoré považujeme za tzv. ťažké. Mám rada farebnosť jedla na tanieri. Tmavé mäso, červené paradajky, zelená paprika, oranžová mrkva a podobne. k tomu biela ryža alebo knedľa či žltkasté kukuričné cestoviny.
V tomto čas som ado dieťa zvykla mať nádchu a bolesti hrdla a toto sme ako asi skoro všetky takéto bolesti sme liečili silným hovädzím vývarom, ktorý som pila sediac zababušená v posteli zo šálky a lyžičkou vyberala vynikajúce krupicové halušky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 252
Cestoviny sme doma v detstve veľmi nejedávali. Teda, až na rezance s makom alebo orechami. Ani mi ennapadlo, že by som ich urobila na slano. K omáčkam či mäsu sme robievali halušky, alebo knedle či varené zemiaky a občas sme dusili ryžu.
Na cestoviny som si privykla až na vysokej škole. Na internáte to bolo veľmi rýchlo prichystané jedlo. Čo nám vyhovovalo. Keď boli deti malé, tie ich milovali. Dnes ich robievame často. Hlavne v lete ako ľahhkú obedovečeru.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 220
Začína sa jeseň. Bude stále chladnejšie, dni sa budú skracovať. Nastáva obdobie, kedy musíme jedálniček prispôsobiť a telo zahrievať a zároveň posilňovať plúca dlhými prehádzkami na čerstvom vzduchu. My doma na jeseň varíme hlavne jedlá, ktoré varievali moje staré a mamy a prastaré mamy. Kapustu, pohánku, špenát, karfiol, cibuľu a cesnak... no a samozrejme chren. dôležité je v tomto období jesť viac hustých vývarov či prívarkov. V tomto období omnohoviac doma koreníme. Radi používame hlavne bylinky, no v tomto období často pridávame aj čierne korenie či dokonca čilli.
Dnes si ukážeme recepty tohto druhu. Teda takých ako sme si ich upravili doma.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 242