Cestoviny sme doma v detstve veľmi nejedávali. Teda, až na rezance s makom alebo orechami. Ani mi ennapadlo, že by som ich urobila na slano. K omáčkam či mäsu sme robievali halušky, alebo knedle či varené zemiaky a občas sme dusili ryžu.
Na cestoviny som si privykla až na vysokej škole. Na internáte to bolo veľmi rýchlo prichystané jedlo. Čo nám vyhovovalo. Keď boli deti malé, tie ich milovali. Dnes ich robievame často. Hlavne v lete ako ľahhkú obedovečeru.
Pozrite sa, čo máme doma radi.
Lazane - také naše
400 g plátkov Lazaní, 300 g mletého hovädzieho mäsa (< 10 % tuku), 35 ml slnečnicového oleja, 50 g bielej cibule, 100 g mrkvy, 300 ml prevarených posekaných paradajok, 100 g ementálu, 50 g parmezánu, 100 ml vody, 1 čajová lyžička soli, sušené oregano, mleté čierne korenie, sušený tymián
na omáčku: 50 g masla, 700 ml plnotučného mlieka, 50 g hladkej kukuričnej múky, mlieté biele korenie, soľ, mletý muškátový oriešok
V hlbšej pancici na oleji speníme na veľmi jemno nasekanú cibuľu. Pridáme mäso a chvíľu opekáme. Dusíme asi 8 - 10 minút. Následne pridáme koreniny a soľ. Premiešame. V menšej panvičke si urobíme bešamelovú omáčku. Do pekáčika dáme na dno trochu omáčky, plát Lazaní, vrstvu mäsa, plát Lazaní... Posledný plát posypeme syrom. Prikryjeme. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme asi 30 minút. Odokryjeme a zapečieme asi 10 minút.
Špagety - také naše
80 g masla, 1 žltá cibuľa, 150 g údenej šunky, 2 strúčiky cesnaku, 200 g parmezánu, soľ, konzervované polené paradajky, špagety
Na masle speníme na polkolieska nakrájanú cibuľu. Pridáme nastrúhaný cesnak a na menšie kúsky nakrájanú šunku. Premiešame a dobre opečieme. Pridáme paradajky. Všetko spolu podusíme pod pokrievkou. Špagety uvaríme podľa návodu. Podávame naporcované špagety na tanieroch, poliate omáčkou a posypané syrom.
Kapustové fliačky - podľa bystrickej starej mamy
400 g fliačkov, 400 g mladej bielej kapusty, 40 g masti, 2 klinčeky, práškový cukor, mletá škoricy, maslo
Kapustu bez hlúbov nakrájame na rezance. Udusíme ju na masti s trochou cukru a škorice. Medzitým podľa návodu uvaríme fliačky. Uvarené fliačky vmiešame do kapusty. prípadne dochutíme cukrom a škoricou, premiešame s trochou masla. Podávame s teplým mliekom s medom alebo bez medu.
Makarónový nákyp
250 g makarónov, soľ, 1 polievková lyžica masti, 2 cibule, 100 g údeného prerasteného bôčika, 250 g bravčového pliecka, 150 g ementálu, 250 ml mlieka, 4 vajíčka, 2 polievkové lyžice posekanej pažítky, mleté čierne korenie, postrúhaný muškátový oriešok
Na masti speníme nakrájanú cibuľu s pokrájaným bôčikom. K nim primešame zomleté mäso a chvíľu podusíme. Medzitým uvaríme makaróny podľa návodu. Mäso ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. primiešame makaróny spolu s na menšie kocjy nakrájaným syrom. Jénsku misu vymastíme a naplníme touto zmesou. V mlieku rozšľaháme vajíčka. Zalejeme zmes v jímskej mise a zapečieme pri 200 °C asi 20 minút. podávame s paradajkovým šalátom.
Maslové halušky, ktoré u nás nesmú chýbať doteraz aj keď kupujeme hotové cestoviny.
50 g masla, 1 žĺtok 1 polievková lyžica mlieka, soľ, 75 g zemiakove múky zmiešanej s hladkou kukuričnou
Maslo vymiešame do penista. Za stáleho miešania vlejeme žĺtok, mlieko, soľ. Ručne vmiešame sneh z bielka a múku. Lyžicou vykrajujeme halušky, ktoré vyvárame vo vriacej vode. Podávame k omáčke.
Čo nájdete na našej stránke už z minulosti
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/79-zapekane-cestoviny
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1024-varime-cestoviny
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1727-cestovinove-recepty