K tomuto ročnému obdobiu mi veľmi sedia práve jedlá z hovädzieho mäsa. Jedlá, ktoré považujeme za tzv. ťažké. Mám rada farebnosť jedla na tanieri. Tmavé mäso, červené paradajky, zelená paprika, oranžová mrkva a podobne. k tomu biela ryža alebo knedľa či žltkasté kukuričné cestoviny.

 V tomto čas som ado dieťa zvykla mať nádchu a bolesti hrdla a toto sme ako asi skoro všetky takéto bolesti sme liečili silným hovädzím vývarom, ktorý som pila sediac zababušená v posteli zo šálky a lyžičkou vyberala vynikajúce krupicové halušky.

 V tomto období doma často varíme hovädzie. Vývar si beriem v termoske do práce a popíjam celý deň. Verte, že je to lepšie ako káva. Dodáva silu aj výživu. Cez víkend si potom pripravujeme z hovädizieho hlavné jedlo. Napríklad.

 Hovädze dusené s jablkami

400 g hovädzieho stehna, 40 g masti, 1 veľká žltá cibuľa, 300 ml hovädzieho vývaru, 200 j červených jabĺk, 1/2 čajovej lyžičky krupicového cukru, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, bobkový list, mové korenie, čierne korenie, koriander, soľ

Mäso nakrájame na rezne, naklepeme a na krajoch orežeme. mäso prudko opečieme z oboch strán na rozpálenej masti. Vyberieme na tanier a vo výpeku opečieme tlčené koreniny spolu s cibuľkou. Pridáme mäso, podlejeme vývarom. Dusíme pod pokrievkouasi pol hodiny. potom odokryjeme a mäso otočíme. Po ďalšej polhodine odokryjeme a pridáme jablká bez jadierok nakrájané na osminky. Prikryjeme a dodusíme do mäkka. Mäso vymerieme na tanier. Omáčku rozmixujeme, dochutíme cukrom a citrónom. necháme prípadne varením redukovať do hustejšej. Pred podávaním mäso vložíme do omáčky, aby sa ohrialo. Podávame s varenými zemiakmi alebo knedľou.

 Hovädzie na ďumbieri

400 g hovädzej roštenky, 3 žlté cibule, 4 - 6 strúčikov cesnaku, 2 čajové lyžičky mletého ďumbiera, 1/2 čaovej lyžičky posekanej chilli papričky, 4 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 4 mäsité paradajky, 200 ml zeleninového vývaru, 1 veľký pór

Mäso narežeme na hrubšie rezance, vložíme do veľkej misy, kde ho zmiešame s olejom, koreninami, na jemno pokrájanou cibuľou a pórom. Prikryjeme alobalom, necháme stáť asi 3 hodiny v chladničke. Na rozohriate hlbšej panvici prudko po troche opekáme mäso spolu so s koreninami. Naberáme naberačkou. Mäso podlejeme a dusíme do mäkka pod pokrievkou. Občas premiešame. Podávame s varenou ryžou aleno maslovými haluškami. 

 Teľací paprikáš

400 g teľacieho, 40 g masti, 1 polievková lyžica mletej červenej papriky, 180 ml kyslej smotany, 20 ml mlieka, 20 g zemiakovej múky, mleté čierne korenie, soľ

Mäso nakrájame na kocky. v mise premiešame so soľou, korením a mletou paprikou. Prudko opečiem v hlbšej panvici na masti. Chvíľu opražíme za stáleho mliešania. Podlejeme vývarom. Dusíme pod pokrievkou asi 20 minút. V miske rozmicujeme smotanu s miekom a múkou. Mliečnu zmes opatrne za stáleho miešania vlejeme do mäsa. Povaríme bez pokrievky pár minút. Podávame s haluškami alebo širokými rezancami či inými veľkými cestovinami.  

 Náš domáci výmysel

400 g hovädzej roštenky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice kečupu, 3 polievkové lyžice oleja, 1 polievková lyžica masti, 250 g zelenej mäsitej papriky, 75 g údeného mäsa, 2 vajíčka uvarené na tvrdo, muškátový oriešok, 1 polievková lyžica hladkej kukuričnej múky, soľ

Mäso pokrájame na rezne. Naklepeme, na okrajoch narežeme. Osolíme, poprášime múkou z oboch strán. Prudko opečieme z oboch strán na oleji. Mäso vyberieme na tanier a necháme v teple odležať. Na olej nasypeme posekanú cibuľu a cesnak na jemno. Opražíme. Primiešame kečup a vrátime do panvice mäso. Podlejeme vriacou vodou. Dusíme pod pokrievkou asi polhodiny. Pridáme na rezance nakrájanú údené mäso a papriku. primiešame nastrúhaný muškátový oriešok. odokryté dusíme ďalej. Mäso vyberieme na tanier. Do omáčky vmiešame nastrúhané vajíčka. Mäso vrátime späť. Podávame s tmavým chlebom. 

 

Recepty z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/49-recepty-z-hovadzieho

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1601-varime-pecieme-hovaedzie