Už si robíte zoznam čo uvaríte, čo napečiete, čo budete potrebovať na toto krásne sviatočné obdobie?
Máte návštevu a musíte vymyslieť, lebo ten neje to a ten zas ono? Ten nemôže, ten nesmie, ten len nechce? Je to zložité. Aj na našom webe vám ponúkame pár tipov na to ako a čo pripraviť na slávnostné chvíle s rodinou a priateľmi.
Polievky
Rybacia polievka
rozporcované rybie mäso (s kožou), hlava, kosti z ryby. koreňová zelenina, veľká cibuľa, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, soľ, 1 - 2 polievkové lyžice octu
na zahustenie môžeme použiť hladkú kukuričnú múku alebo krupicu
Do studenej vody v hrnci dáme rybacie mäso, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie. Potom pridáme očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu v celku. Do základu prilejeme trošku octu a pridáme stonky z petržlenu, ktoré polievku krásne prevoňajú a varíme asi 20 minút.
Z polievky vyberieme rybu a koreňovú zeleninu, mäso z ryby oddelíme od kostí. Varenú zeleninu nahrubo nastrúhame a dáme naspäť do polievky.
V rozpálenom hrnci roztopíme trochu masla, pridáme nastrúhanú surovú mrkvu, osmažíme. Pridáme zvyšok čistého surového mäsa z ryby (bez kostí!) nakrájané na menšie kúsky a pokiaľ máme. Oosolíme, okoreníme a restujeme. Potom zahustíme kukuričnou múkou. Túto zmes pridáme postupne za miešania do polievky. Nakoniec pridáme uvarené rybacie mäso a nakrájanú surovúpetržlenovú vňať a necháme zovrieť.
Kapustnica
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/290-stedrovecerna-kapustnica
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/107-stedra-kapustnica
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/140-kapustnica
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/579-sefkuchar-vari-kapustnicu
Vianočná hríbovica
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty/117-vianocna-hribovica
Hlavný chod
Zemiakový šalát
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/309-zemiakovy-salat
Zemiakový šalát s jablkom
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty/429-netradicny
Akože zemiakový šalát
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/593-sefkuchar-vari-zemiakovy-salat
Vyprážaný kapor
4 podkovičky z kapra, strúhanka, 1 hrsť čerstvej pažítky, 50 g syra Eidam, hladká múka, 2 vajíčka, slnečnicový olej, soľ, mleté čierne korenie
Umyté a osušené podkovičky osolíme a okoreníme po oboch stranách. Strúhanku zmiešame s nadrobno nasekanou pažítkou a nastrúhaným syrom na jemno..
Podkovičky obalíme v trojobale – najskôr v múke, v rozšľahaných vajíčkach a na koniec v strúhanke. Vyprážame ich rozpálenej v hlbšej panvici s rastlinným olejom do zlatohneda. Vypražené podkovičky preložíme na kuchynské utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
Opekaný kapor
4 podkovičky kapra, 80 - 100 g masla, 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce, 1/2 čajovej lyžičky soli, 10 - 15 g hladkej kukuričnej múky
Podkovičky kapra osolíme, posypeme rascou a opečieme na rozohriatom masle z oboch strán. Maslo, ktoré zvýšilo po pečení, zaprášime múkou, trocha podlejeme vodou a touto šťavou polejeme kapra. Podávame s opekanými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou.
Sladkosti
Opekance
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty/103-opekance
Sušené jabĺčka
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty/137-susene-jablka
Kokosové šuhajdy
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty/433-kokosove-suhajdy
Bezlepkové koláčiky
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1150-pecieme-vianocne-bezlepkovo
Ako sme varili a piekli pred rokom?
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1158-silvestrovske-alebo-novorocne-jedla