Poviete si no a čo? Veď taký robíme každé Vianoce či iný sviatok v rodine.
Lenže my sme dnes s kuchárom Romanom varili zemiakový majonézový šalát bez zemiakov a bez majonézy. Čiže omnoho dietnejší a ľahší šalát, ktorým určite zapôsobíte aj na návštevu. Tak poďte s nami na to.
Pripravíme si suroviny:
750 ml zeleru, 300 ml sterilizovaného hrášku s mrkvou v sladkokyslom náleve, 1 veľkú cibuľu, citrón,300 ml kyslej smotany, soľ, olej, cukor, mleté biele korenie, nasekaná petržlenová vňať
Ideme na to:
Zeler uvaríme v mierne osolenej vode do polomäkka. Necháme ukazovateľ výsť na koniec vonkajšieho zeleného oblúku a vypneme plyn. Po asi 35-tich minútach ho vyberieme a necháme odkvapkať a vychladnúť.
Do misy si nakrájame na drobno cibuľu a zeler na širšie rezance. Premiešame. Pridáme scedenú mrkvu s hráškom.
Scedenú vodu z mrkvy a hrášku zriedime s vývarom zo zeleru asi v pomere 1 : 1. Prisolíme, okoreníme bielym korením, pridáme kvapku oleja a asi polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Necháme dobre prevrieť. Potom týmto vývarom zalejem zmes v mise a zľahka premiešame. Pridáme petržlenovú vňať a kyslú smotanu. Všetko zľahka premiešame a necháme schladiť.
Podávame.
Šalát je vhodný aj na podávanie len s chlebom ako desiatový. Môžete ho však podávať aj s rezňom alebo vyprážanou rybou.