Jedno z tých drahších jedál už len kvôli cene mäsa, ktoré by sme mali v recepte použiť. Väčšina z nás však používa lacnejšiu verziu mäsa. My sme tiež so šéfkuchárom Romanom neurobili inak. A však len čo sa týka mäsa. Použili sme hovädzie zadné miesto pravej sviečkovice a recept sme trochu upravili, je trochu dietnejší.
Potrebujeme:{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/svieckovica/svieckovica19.jpg}
1 kg hovädzieho zadného
2 veľké cibule
4 mrkvy
1 petržlen
1 malý zeler
1 strúčik cesnaku
1 citrón
100 g masla
750 ml srvátky
250 ml kyslej smotany
2 polievkové lyžice hladkej kukuričnej múky
1 čajová lyžička soli, ? čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 2 polievkové lyžice horčice
celé čierne korenie, bobkový list, nové korenie
Celé čierne korenie, bobkový list, nové korenie vsypeme do 250 ml vody a necháme variť asi 15 minút. Za ten čas si prešpikujeme mäso zelerom a mrkvou. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a potrieme horčicou. Mäso potom prudko opečieme z oboch strán na masle a odložíme ho na tanier. Vo výpeku orestujeme polovicu zeleniny a cibule nakrájanej na menšie kúsky. Vložíme zvyšok zeleniny a ošúpaný a pokrájaný citrón. Dobre premiešame a zalejeme vývarom z korenín a 500 ml srvátky. Nakoniec vložíme mäso a prikryjeme kuchtovou pokrievkou. Necháme zdvihnúť červený gombík. Varíme na najmenšom plameni 30 minút. Potom plameň vypneme a počkáme, kým gombík neklesne. Otvoríme pokrievku.
Medzi tým si pripravíme zo zvyšnej srvátky, kyslej smotany a kukuričnej múky zmes na zahustenie.
Po odkrytí pokrievky, vyberieme mäso na tanier a vlejeme hustiacu zmes. Dobre rozmixujeme a necháme prevrieť asi 5 minút. Podľa potreby dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou.
Môžeme podávať.
Miesto srvátky môžete pri varení použiť aj vodu. V hustiacej zmesi však požívajte potom mlieko.
Táto sviečkovica je omnoho ľahšia a stráviteľnejšia pre náš organizmus. A môžete ju použiť aj pri príprave bezlepkovej stravy. Dnes už bez problémov kúpite aj bezlepkovú knedľu či cestoviny, ktoré môžete podávať ako prílohu. Alebo poprípade aj varené zemiaky.