V zime tiež musíme dodržiavať pitný režim ako aj v lete. Byty sú väčšinou prekúrené a veľmi suché.
My vám však dnes neponúkneme také obyčajné nápoje, ale ponúkneme pár receptov na nápoje vhodné na slávnostnejšie príležitosti či pre všetky návštevy. Bez aj s alkoholom. Budú so škoricou, klinčekmi, kardamónom... Ako sa na zimné nápoje patrí.
Bez alkoholu
Horúca čokoláda
100 g horkej čokolády - aspoň 60%-tnej, 2 čajové lyžičky kvalitného kakaa, 1 vanilkový struk, 750 ml plnotučného mlieka, 2 polievkové lyžice medu
Mlieko spolu s kakaom privedieme do varu spolu s vnútrom vanilkového struku a vanilkovým strukom, ktorý vyberieme po odstavení. Odstavíme a dobre premiešame s postrúhanou čokoládou. Vmiešame med. Môžeme podávať. Podávame teplé až veľmi teplé.
Zázvorová limonáda
1 čajová lyžička na hrubo nastrúhaného zázvoru, 500 ml vody, 3 klinčeky, 4 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice medu
Vodu prevaríme so zázvorom a klinčekmi. Odstavíme ju, aby čiastočne vychladla. Vlažnú precedíme do džbánu s medom. Premiešame a vlejeme citrónovú šťavu. Podávame vlažné alebo chladené.
Punč s jablkami
1000 ml jablkovej šťavy, 500 ml sódy, 1 stredne veľké jablko, 2 polievkové lyžice medu, 4 klinčeky, kúsok škorice
Jablkovú šťavu s klinčekmi, škoricou a na kúsky nakrájaným jablkom necháme prevrieť. Do dźbánu si dáme med a zalejeme ho precedenou vlažnou jablkovou šťavou. Pridáme sódu. Môžeme podávať.
S alkoholom
Zázvorová káva
2 čajové lyžičky pomletej kávy na zalievanú kávu, čajová lyžička na hrubo postrúhaného zázvoru, 250 ml vody, 2 čajové lyžičky medu
Kávu so zázvorom zalejeme vodou a necháme asi pol hodinu postáť. Privedieme do varu. Precedíme do duritkového pohára a osladíme medom. Podávať môžeme so šľahačkou.
Vanilková káva
2 čajové lyžičky pomletej kávy na zalievanú kávu, polovicu vanilkového struku, 250 ml vody, 2 čajové lyžičky medu
Kávu spolu s prerezaným vanilkový strukom zalejeme vodou a necháme postáť asi pol hodinu. Potom privedieme k varu. Scedíme do duritkového porára a dosladíme medom. Podávame horúce. Prípadne pridáme polievkovú lyžicu vanilkového mlieka.
Šodó
400 ml suchého bieleho vína, 6 - 8 žĺtkov, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor
V miske si vymiešame mixérom žĺtka do "biela" spolu s cukrom. Pridávame opatrne víno a premiešame. Misku položíme nad paru a nad parou na menších otáčkach mixérom vyšľaháme krém. Vlejeme do pohárov. Dozdobíme kúskom medovky a podávame.
Varené víno 1
500 ml suchého červeného vína, 50 ml pomarančovej šťavy, 4 klinčeky, kúsok škorice, 2 hviezdičky anízu, 1 polievková lyžica medu, 100 ml vody
Do vína vmiešame všetko okrem medu. Na miernom plameni zohrejeme, ale nie do varu. Odstavíme a vmiešame med. Podávame v hlinených pohároch.
Varené víno 2
500 ml polosuchého červeného vína, 2 stopky šalvie, 1 stopka mäty, 1 na menšie kúsky posekaná figa, 4 klinčey
Všetko vsypeme do 150 ml vody. Necháme zovrieť a na miernom plameni prevariť asi 2 - 3 minúty. Potom vlejeme víno a už len dobre prehrejeme. Podávame scedené v duritkových pohároch.
Minulý rok sme vám ponúkali
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1153-vianocne-teple-napoje