Ak ste sa tento rok rozhodli pre zmenu a chcete kapustnicu či šošovicovú polievku vymeniť za niečo iné, prečítajte si pár našich námetov. Možno medzi nimi nájdete práve ten pravý, práve ten, čo od teraz zase na niekoľko rokov sa stane pre vašu rodinu tradičným práve v tieto dni.
Možno máte hostí a zmenu aj potrebujete. Nie všetci jeme či máme radi všetko.
V zime omnoho viac my aj naši predkovia jedli mäso a mäsité jedlá. Niektorí z nás však mäso nemajú radi a tak máme odporúčania aj pre nich.
Knedle plnené údeným mäsom
uvarené zemiaky v šupke, hladká múka, 1 vajíčko, soľ, pomleté alebo na drobno posekané údené mäso, cibuľa, kvasená kapusta, repkový olej
Zemiaky ošúpeme a pretlačíme a lebo dobre popučíme vidličkou. Spolu s vajíčkom, múkou a trochou soli vypracujeme hladké tvárne cesto. Vytvarujeme si z neho placky o hrúbke asi 1 cm a necháme čakať na doske na dokončenie plnky.
V kastróle opečieme na oleji mäso s na drobnonakrájanou cibuľou. Pridáme scedenú kapustu v asi polovičnom množstve ako je mäso. Vychladnutou plnkou naplníme placky zo zemiakového cesta, ktoré stočíme do gule. Takto pripravené gule potom vyvaríme asi 6 - 8 minút vo vriacej vode.
Na tanieri podávame gule spolu s trochou nepoužitej plnky alebo len tak preliate osmaženou slaninkou.
Mletý bravčový rezeň so syrom
300 g mletého bravčového pliecka, 150 g údeného syra Gouda, 10 g soli, 40 ml mlieka, 1 maličké vajíčko
na obaľovanie: 250 ml mlieka, 100 g hladkej múky, 1 vajíčko, 100 g strúhanky
na vyprážanie: olej
Mäso dáme do misky, prilejeme mlieko, osolíme, pridáme vajíčko a poriadne vymiešame. Do tejto jemnej zmesi pomaly po častiach pridávame na hrubo nastrúhaný syr. Dobré je túto zmes nechať v chlade odležať aspoň pár hodín, aby sa chute prepojili.
V hlbšej miske vymiešame jemne osolené mlieko s vajíčkami a múkou a pripravíme si do druhej misky strúhanku. Mokrými rukami sformujeme guľky, ktoré povkladáme do redšieho cestíčka. Guľky po jednej vložíme do strúhanky, dlaňou pritlačíme a sformujeme obalené rezne, ktoré ukladáme na tácku. Rezne vyprážame vo vysokom oleji alebo lepšie vo fritéze.
Podávame so zemiakovou kašou.
Platýz v kukuričnej strúhanke
Rybu opláchneme studenou vodou a osušíme utierkou. Z oboch strán osolíme a obalíme v kukuričnej strúhanke. Položíme na suchý pekáč. Na každý kúsok položíme vetvičku čerstvého tymiánu a čajovú lyžičku masla. Pri 200°C upečieme asi 10 minút.
Podávame s varenými zemiakmi.
Jahňacie na grile
8 rezňov z jahňa, 1 polievková lyžica repkového oleja, 1 čajová lyžička soli, 4 strúčiky cesnaku, 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 1 čajová lyžička pomletého najlepšie čerstvého tymiánu
Najprv si premiešame tymián so soľou, mletým čiernym korením a nastrúhaným cesnakom a olejom. Potom touto zmesou potrieme rezne z oboch strán. Necháme pár hodín postáť v chlade v uzavretej nádobe - najlepšie vyvákuované, aby sa do pórov lepšie dostali vône. Potom rezne ugrilujeme.
Podávame so zemiakovou kašou a čerstvou zeleninou.
Pre vegetariánov
Odporúčame grilovaný encián alebo vyprážaný eidam, ktoré podávame s varenými zemiakmi a čerstvou alebo sparenou zeleninou.
Mám veľmi rada aj pečený hermelín na papierom vyloženom pekáči spolu s rozmarínom, ktorý podávam s brusnicovou omáčkou alebo preliaty medom, ktorý podávam so sparenou hruškou a posekanými orechmi.
Vhodná je aj grilovaná zelenina podávaná so zemiakovou kašou či tmavým celozrnným pečivom.
V poslednom čase som rada podávala aj šošovicové rizoto. Hoci táto kombinácia sa mi zdala najprv veľmi divoká.
Odporúčame aj paradajkové či paprikové volské oká, ktoré podávame s varenými zemiakmi.
Dezert
Ako pochúťku vám určite odporúčame podávať a "ovocnú kožu". Tento rok sme skúsili trochu zmenu. Ibaže pekne vykrojte kúsky formičkou, nie ako my, že sme ich len proste stiahli z papiera a položili na tanier.
verzia 1: 1 väčší banán, polovica pomaranča, 2 polievkové lyžice postrúhaného kokosu
Všetko pekne rozmixujeme a sušíme na papieri v rúre vyhriatej na 100°C asi hodinu.
verzia 2: 1 väčší banán, 4 odšťavené qumbat, 1 polievková lyžica pomletých lieskových orechov
Všetko rozmixujeme a sušíme na papieri v rúre vyhriatej na 100°C.
verzia 3: 1 väčší banán, na jemno postrúhané jablko, pomleté 2 klinčeky s kúskom škorice, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
Všetko rozmixujeme a sušíme na papieri v rúre vyhriatej na 100°C.
Ako sme robili túto pochúťku v minulosti? https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1002-ovocna-koza-2