Robili ste doma vývar z hovädzieho mäsa? Chcete varené mäso použiť a nie len s chrenovou omáčkou ako sme kedysi zvykli mávať doma alebo v jedálňach?
Skúste aj niečo iné.
Hovädzie mäso
600 g uvareného hovädzieho krku nakrájame a na asi 1 polievkovej lyžici oleja opečieme z oboch strán. Mäso vyberieme z hrnca na porcelánový tanierik.
Zelené fazuľky
Na výpek vsypeme nakrájanú na trojuholníčky bielu alebo žltú cibuľu. "Nepoužívame červenú. Červená má inú chuť - sladkejšiu.", upozornil nás šéfkuchár Roman.
Ku cibuli pridáme na tenké kolieska nakrájané dva stredne veľké strúčiky cesnaku. Orestujeme. Vsypeme 500 g zelených fazuliek, ktoré premiešaním opečieme na strednom plameni. jemne prisolíme a prikoreníme mletým čiernym korením - podľa chuti. "My sme použili polovicu lyžičky soli a asi tretinu lyžičky mletého čierneho korenia."
Podlejeme trochou vody. Prikryjeme a necháme zmäknúť asi 10 minút.
"Môžeme použiť aj žlté fazuľky, ale fazuľkové struky musia byť rozhodne surové, a nie konzervovavé."
Zeleninové pyré
Na zeleninové pyré použijeme nakrájanú varenú koreňovú zeleninu (viac mrkvy) z vývaru. Na jemne nakrájanej orestovanej cibuľke na troche oleja - nie masla - udusíme do mäkka zeleninu. Premiešame s 1/2 čajovej lyžičky Vegety a podľa chuti mierne dosolíme. Pridáme trochu hovädzieho alebo zeleninového vývaru. "Pokiaľ pyré pridávame ku hovädziemu mäsu, nepoužívame iný vývar, aby sa chute nebili.", dodal šéfkuchár Roman.
Zmäknutú zeleninu rozmixujeme na jemno - taký ľahký krém.
"Zeleninové pyré môžeme zjemniť trochou masla a alebo smotany na varenie. Len už to nebude také diétne."
Dobrú chuť.
"Na tento chutný obed môžete použiť aj iné chudé hovädzie mäso. Ale hovädzí krk je mäso, z ktorého rád varím."