Dnes sme sa so šéfkuchárom Romanom venovali starému jedlu. Rozhodli sme sa, že dnes budeme mať slávnostný obed podľa starého recepty našich predkov.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/jelenie_paradajky/jelenie16.jpg}
Najprv si prichystáme základné suroviny:
3 menšie červené cibule, 3 menšie žlté cibule, asi 5 strúčikov cesnaku, 3 polievkové lyžice oleja, paradajkový pretlak, 3 listy bazalky, 2 cm dlhá vetvička rozmarínu, 1 čajovú lyžičku soli
Urobíme si základ
Na rozpálenom oleji opečieme nakrájanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku. Prilejeme pretlak a premiešame spolu s nakrájanou bazalkou a rozmarínom. Osolíme a premiešam.Necháme dusiť a pripravíme si zvyšné ingrediencie.
Pokračujeme
Nakrájame si 1 kg jelenieho stehna na kocky. Nakrájame na malé kocky 2 papriky, 2 paradajky.
Pridáme nakrájané mäso. Zalejeme vývarom toľko, aby sme zakryli mäso. Necháme dusiť pod odchýlenou pokrievkou asi hodinu. Primiešame paradajky a papriky. Necháme ďalej dusiť asi hodinu.
Prichystáme si zvyšné suroviny:
2 polievkové lyžice kukuričnej múky, 2 dl vlažnej vody
Zahusťujeme
Rozmixujeme múku vo vode. Zalejeme do mäsovej zmesi. Dobre premiešame. A necháme prevrieť asi 5 minút. Potom vypneme a necháme pod pokrievkou dôjsť.
Pred podávaním dosolíme.
Dobrú chuť
Podávame s varenými zemiakmi alebo kroketami, knedľou či prílohovými haluškami.
"Miesto jelenieho mäsa môžete použiť hovädzie zadné. Vývar v recepte používajte hovädzí."