Pár dní si urobil náš kuchár voľno a skočil na kus rečí so svojimi kamarátmi z mladých čias. Tí sa vybrali na poľovačku na strednom Slovensku. Aj keď sám nepoľuje, divinu rád varí. Tentokrát im na hostinu urobil muflóniu pečeň.
A my sme boli pri tom.
Varili sme pre štyroch mocných chlapov. Myslím, že doma by to stačilo aj 6-8 ľuďom.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/muflon/pecen_muflon20.jpg}
Prichystáme si suroviny:
750 g pečene
1 veľká biela cibuľa
2 veľké červené cibule
2 veľké žlté cibule
1 veľká červená paprika
1 veľká žltá paprika
1 veľká mäsitá paradajka
2 - 3 strúčiky cesnaku
1 čajová lyžička soli
1 dl červeného suchého vína
50 g masla
zelená vňať z mladej cibuľky
malá vetvička rozmarínu
Na rozpálenom voku na 1 polievkovej lyžici oleja - lepšie repkového. prudko pečieme všetku nakrájanú cibuľu a verte, že jej je ozaj dosť.
Pečienku necháme stiecť cez cedník a zafiaľ si nakrájame zeleninu.
Ku opečenej cibuli pridáme papriky, premiešame a po chvíli scedenú pečienku.
Dochutíme vínom a maslom, čo sa väčšinou pri divine robieva. Premiešame, prikryjeme a necháme už na vypnutom horáku vo voku dôjsť asi 10 minút.
Podávať môžeme aj s tmavým chlebom alebo mladými zemiakmi.
Príloha:
1 kg mladých malých zemiakov
2 polievkové lyžice posekanej petržlenovej vňate
50 g masla
Umyté zemiaky vložíme do cedníka na hrniec plný vody. Prikryjeme a necháme zovrieť na strednom plameni. Potom stiahneme teplotu na najmenšiu a necháme variť asi 15 minút. Vypneme a necháme kým ich nebudeme chcieť podávať.
Tesne pred podávaním vsypeme petržlenovú vňať do kastróla aj s maslom a zemiakmi. Prikryjeme pokrievkou. Prichytíme si utierkou pokrievku, aby sa nepohla a citlivo prehrkáme kastról, aby sa všetko premiešalo, ale aby sa pokiaľ sa dá kožka na zemiakoch.
Na záver:
"Muflóniu pečienku môžete nahradiť aj bravčovou. Kuracia nie je vhodná."