Zase sa mi podarilo zlomiť tetu Evu a učila ma piecť vianočku, aby som sa to doma mohla do Vianoc naučiť. Vlastne ani nie tak urobiť cesto, veď recept je v každej kuchárskej knihe či pred Vianocami v každom časopise. A ako sama povedala, ani ten jej nie je ničím výnimočný. 

Nuž hlavne som sa učila pliesť cestové prúty, aby mi vznikol dizajn, ktorý sa nejaké v rúre pri pečení nestočí alebo nerozplasne ako sa mi to kedysi stávalo, keď som piekla Vianočku vtedy ešte mojim malým deťom.

   {SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/vianocka/vianocka.jpg}

Najprv si prichystáme na vyprázdnenú kuchynskú dosku všetky suroviny.

120 g masla (rozhodne nie margarín, ale poctivé maslo)
80 g práškového cukru
3 žĺtky z veľkých vajíčok
225 ml teplého plnotučného mlieka
25 g čerstvého droždia
500 g polohrubej múky (môžete aj na polovicu hrubú a polohrubú, ale ja mám radšej polohrubú celú)
1 čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry
1/2 čajovej lyžičky soli
vnútro jedného struku vanilky

Ako prvý si urobíme kvások, ktorý necháme dobre podkysnúť. Potom do kvásku vsypeme trochu cukru a citrónovú kôru. Toto všetko vlejeme do robota - "Veď už v 21: storočí nebudeme miesiť rukami, nie?", povedala teta Eva.

Pridáme žĺtka, vanilku. Vsypeme zvyšok cukru, múku premiešanú so soľou. "Soľ sa nesmie stretnúť priamo s kváskom", upozornila ma teta Eva. Miešame trochu. Vlejeme rozpustené maslo a vymiešame do tuhšieho vláčneho cesta. "Tuk vždy dávame do trochu premiešaného  cesta. Neviem prečo. Tak som to v mladosti počula od starého cukrára a tak to odvtedy robím vždy.", dodala teta Eva.

Necháme pod utierkou na ozaj teplom miesto mieste nakysnúť aj dobrú hodinu. Po asi trištvrte hodine potlačíme povrch cesta bruškom prsta. Ak sa cesto vráti do svojej polohy, je správne nakysnuté. "Väčšinou nechávam kysnúť asi hodinu aj kúsok, lebo je v ceste veľa tuku.", poučila ma teta Eva. 

    

Medzi kysnutím si prichystáme:

kúsky čokolády, kandizované ovocie

To už závisí od každého koľko chce.

 

 Cesto, ktoré sme vybrali z vandlíka a premiesili na doske si rozkrájame na deväť skoro rovnakých častí. Vyšúľame rovnaké šúľce. Do spodnej časti dáme 4 šúlce, ktoré naplníme zmesou čokolády a kandizovaného ovocia.

        

Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a necháme asi 5 minút, aby chytila vianočka farbu. Potom stiahneme teplotu na 175°C a pečieme asi 35 minút.  

Pýtate sa na tie špajle? Nuž tie sú tam na to, aby sa rady neposunuli v rúre pri kysnutí na bok alebo nezošmykli dole úplne. 

 

Po vytiahnutí z rúry potrieme vianočku mliekom izbovej teploty a necháme vychladnúť na mriežke.