
K tomuto ročnému obdobiu mi veľmi sedia práve jedlá z hovädzieho mäsa. Jedlá, ktoré považujeme za tzv. ťažké. Mám rada farebnosť jedla na tanieri. Tmavé mäso, červené paradajky, zelená paprika, oranžová mrkva a podobne. k tomu biela ryža alebo knedľa či žltkasté kukuričné cestoviny.
V tomto čas som ado dieťa zvykla mať nádchu a bolesti hrdla a toto sme ako asi skoro všetky takéto bolesti sme liečili silným hovädzím vývarom, ktorý som pila sediac zababušená v posteli zo šálky a lyžičkou vyberala vynikajúce krupicové halušky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 333

Cestoviny sme doma v detstve veľmi nejedávali. Teda, až na rezance s makom alebo orechami. Ani mi ennapadlo, že by som ich urobila na slano. K omáčkam či mäsu sme robievali halušky, alebo knedle či varené zemiaky a občas sme dusili ryžu.
Na cestoviny som si privykla až na vysokej škole. Na internáte to bolo veľmi rýchlo prichystané jedlo. Čo nám vyhovovalo. Keď boli deti malé, tie ich milovali. Dnes ich robievame často. Hlavne v lete ako ľahhkú obedovečeru.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 315

Začína sa jeseň. Bude stále chladnejšie, dni sa budú skracovať. Nastáva obdobie, kedy musíme jedálniček prispôsobiť a telo zahrievať a zároveň posilňovať plúca dlhými prehádzkami na čerstvom vzduchu. My doma na jeseň varíme hlavne jedlá, ktoré varievali moje staré a mamy a prastaré mamy. Kapustu, pohánku, špenát, karfiol, cibuľu a cesnak... no a samozrejme chren. dôležité je v tomto období jesť viac hustých vývarov či prívarkov. V tomto období omnohoviac doma koreníme. Radi používame hlavne bylinky, no v tomto období často pridávame aj čierne korenie či dokonca čilli.
Dnes si ukážeme recepty tohto druhu. Teda takých ako sme si ich upravili doma.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 323

či desiata v modernejšom štýle. Občas máme chuť na niečo ľahké či iné ako sa varievalo u nás. Je dobré urobiť aj zmenu. Veď aj chute sa menia nielen počas života, aj podľa ročného obdobia. Hoci toto jedlo by sa skôr hodilo na jar či v lete. V lete sme naozaj túto rolku robili a vždy pridali zeleninu podľa toho, čo sme mali v debničkách.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 411

či iné zákusky.
O mesiac má dcéra narodeniny. Už začala vyberať akú tortu upečie. aký bude mať tvar. Čím ju naplní. ćím potrie na povrchu či poleje. Akej farby ju chce. či chce na vrchu nápis alebo figúrku a akú figúrku. ći oboje?! Vyberá jeden z týchto krémov, korpus má byť kakaový. Čo poviete? Ktorý by sa najlepšie hodil?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 436

Možno sa čudujete, že vydávame článok o zelenom hrášku v tomto období. Väčšina článkov bola vydaná na jar. Aj konzumácia zelenej zeleniny sa viac odporúča na jar. No tak prečo? Nám sa na jar neurodil. Vzišiel, ale struky nevyhodil. Až teraz, teraz máme trocha hrášku. Na začiatku leta sme vysadili hrášok znova a skúšali primiešať čerstvú zeminu. Vyšlo to. Možno pomohlo, že sme ho vysadili okolo mäty. Veď aj do varenia hrášku zvyčajne pridávame pár lístkov mäty.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 299

Úžasná vec. Ešte sú chvíľu prázdniny, ešte môžeme neskôr vstať, urobiť si raňajky, dlšie posedieť s dcérou a debatovať pri chutnom jedle. Mám rada takéto chvíle, nielenže si posedíme a porozprávame sa, aj si spolu pripravíme raňajky. Pekne prestrieme stôl. Cítime sa slávnostne.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 331