Sú krásne červené, guľaté, šťavnaté. Alebo vám chutia ako malé červené bobuľky na strapci, ktoré pripomínajú hrozno? Možno obľubujete žlté plody, ktoré majú netradičný (hruškovitý) tvar.
Paradajky, rajčiny, alebo ak chcete rajské jabĺčka. Nech ich už pomenujeme akokoľvek, jedno sa nezaprie. Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, možstvo vítamínu E, vitamín C a betakarotén.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4776
Kedysi sme mali na záhrade dva kríky. Nevenovali sme sa pestovaniu egrešov. Nik okrem mňa ich veľmi nejedol. Zdali sa im kyslé alebo horké. Aj ja som ich teda jedla skôr surové.
Už tretí rok som mala teraz možnosť si naoberať viac egrešov. Nuž som doma trochu konzervovala.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3884
Nedávno sme si kúpili zmrzlinovač, tak sme samozrejme museli začať robiť zmrzlinu. Tu je zdokumentovaný výsledok jedného našeho pokusu - recept na výbornú čokoládovú zmrzlinu.
Asi takto začínal úvodný článok o výrobe zmrzliny na našej stránke pred pár rokmi.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2395
V posledný deň júna pred štyrmi rokmi sme sa s dcérou zúčastnili kastingu vo varení. Kasting trval dlho, vonku teplo vnútrí klimatizácia, nervozita rástla a tak, keď som prišla na rad – zrazu som dostala trému a už som si len strážila svoju bodku, kde som mala stáť, aby ma dobre snímala kamera.
Na veľké prekvapenie – postúpila som – porote sa páčil môj nápad. Musím povedať, že mi veľmi dlho trvalo, kým som si uvedomila, že ma pochválili.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 5908
Už je o chvíľu čas na marhule. Zatiaľ som kúpila na trhu len pár, ale už sa neviem dočkať na tie domáce. Sú mojim po jablkách najobľúbenejším ovocím. Lekvár z nich je pre mňa spomienka na detstvo, kedy sme na záhrade oberali marhule a potom do polnoci zavárali a varili lekvár. Vtedy sme robili každý rok všetko rovnako. Keď som začala variť svoje lekváre, mohla som konečne vymýšľať, ale aj tak mi najviac chutí klasika.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2656
Milujeme ich celá rodina. Surové aj varené. Máme radi ich sladkokyslú chuť.
Ríbezle obsahujú pektínové látky, ktoré pomáhajú pri varení lekvárov. Netreba pri nich používať želírovacie prostriedky, lebo samé rýchlo želírujú. Marmelády a džemy z ríbezlí patria k pikantným. Sú vhodné na natieranie na linecké koláčiky alebo výrobu omáčok ku grilovanému mäsu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 7879
V letnom období počas celého dňa podávame vlažné alebo schladené nápoje, ale nie zľadovatelé. Mohli by sme si obariť hrdlo a spôsobiť si angínu. Rovnako tieto nápoje pijeme cez slamku, lebo väčšinou obsahujú vysoké množstvo citrónovej šťavy, ktorá vo väčšej koncentrácii môže zle pôsobiť na sklovinu zubov. V letných mesiacoch odporúčame piť len vody bez bubliniek alebo mierne bublinkové a rozhodne nie veľmi presladené. Sladíme len medom alebo hnedým cukrom.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2782