Ľuľok zemiakový, taký má názov odborne, ale v bežnej reči len zemiak. Zemiak je viacročná hľuznatá plodina z čeľade ľuľkovité. Zemiaky patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny. Za svoju obľubu vďačia nenáročnosti na prírodné podmienky pri pestovaní a predovšetkým mimoriadne vysokým hektárovým výnosom. Ich široké uplatnenie v európskom poľnohospodárstve na začiatku 19. storočia ochránilo Európu od hladomoru. V tom čase sme na Slovensku vďaka experimentom kňaza Jozefa Agnelli spoznali tri nové druhy, ktoré sa mu podarilo vyšľachtiť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1535
Aspoň tak nazvala moja dcéra najnovší prístroj, ktorý sme si mohli vyskúšať na varenie krémovej polievky. Dcére sa hneď zapáčil. Zdal sa jej bezpečnejší ako varenie na plyne. Neskôr sme robili aj vynikajúcu omáčku k mäsu. Vyskúšali sme aj puding z ovocia. Všetko úžasné.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2463
Jabĺčka sú od jakživa moje najobľúbenejšie ovocie. Najradšej mám tie červené odrody. Aj v detstve sme ich mali celý rok. V lete a na jeseň priamo zo stromu. Na zimu sme ich balili po jednom do papiera a vkladali opatrne do debničiek, aby sa neobili. V debničkách vydržali v pivnici až do neskorej jari. Samozrejme, ak sme ich nezjedli rýchlejšie.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3074
Malé zelené guľôčky, ktoré sa vždy rozsypú po stole pri varení, máme veľmi radi. Radi varíme polievku, dusíme mäso s hráškom a jeme aj len tak - surový.
Kde sa vzal? Prišiel k nám pred viac ako tisíc rokmi z Číny. Dnes ho pestuje každý záhradkár. Rastie ako popínavá rastliny, preto ju nechávame rásť pri plote alebo do hriadky prikladáme králičie pletivo, aby sa mohol plaziť a získavať dostatok svetla a kvitol. Struky a plody sú potom väčšie a majú sýtejšiu farbu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2586
V lete, v tom teplom počasí sa nám koľkokrát nechce jesť a už vôbec nie nejaké mastné či sýte jedlo. Väčšinou ho nahrádzame prívarkami či desiatovými polievkami. Môžeme však aj jednoduchými šalátmi. Na sladko aj na slano. Môžeme miešať ovocie alebo zeleninu či oboje spolu pričom pridáme med či koreniny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2472
Pod názvom detská vživa som si vždy predstavovala rozomleté ovocie alebo zeleninu s medom a dodatočne sterilizované. Ani ma nenapadlo, že pod pojmom výživa by som si mohla predstaviť aj detský príkrm na slano či dokonca mäsový. Neskôr keď sa narodili moje deti, som ich začala variť pre ne. Neskôr som ich robievala vo väčších pohárikoch ako výbornú desiatu či olovrant deťom i sebe na desiatu alebo olovrant.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4225
Máte radi červené? Čierne alebo biele?
Ríbezle patria k najzdravšiemu ovociu. Sú bohaté na vitamín C a okrem toho obsahujú vitamín A, B, E a tiež železo, draslík, horčík, mangán, vápnik a niacín. Posilňujú imunitu a pomôžu pri problémoch s trávením. Vďaka železu podporujú tvorbu krviniek a tiež zlepšujú činnosť srdca a ciev.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2358