Po dlhšej dobe sme doma zase robili jogurt. Bol hustý, tučný a krásne voňal. Chuť bola bezvadná. Urobili sme ho viac, ponúkli susedom aj tak ešte dosť zostalo. Spomenula na cesto z jogurtu. Bolo výhodné. Urobili sme z neho slané tyčinky, cesnakové posúchy, praclíčky aj sladké lekvárové šatôčky či jednoduchý orechový závin alebo...
Poďme na to. Cesto zo pšenice aj z klasickej múky.
Cesto lepkové
175 g tučného prírodného bieleho jogurtu, 1 polievková lyžica rozpusteného masla, 1 vajíčko, štipka soli, asi 200 g dvakrát preosiatej pšeničnej hladkej múky T650
Sypké suroviny si zmiešame v jednej miske. Mokré suroviny v druhej. Potom všetko dobre spojíme.
Cesto bezlepkové
125 g tučného prírodného bieleho jogurtu, 1 polievková lyžica rozpusteného masla, 1 vajíčko, štipka soli, asi 150 g preosiatej múky Liana na pečenie svetlého chleba
Sypké suroviny si zmiešame v jednej miske. Mokré suroviny v druhej. Potom všetko dobre spojíme.
Slané krúžky
Vyvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrojíme krúžky. Krúžky položíme na papierom vyložený pekáč. Potrieme kockou ľadu a posypeme kryštálikmi soli a rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 10 minút podľa veľkosti krúžkov.
Slané tyčky
Vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Potrieme rozhabarkovaným vajíčkom. Posolíme. Vyrežeme ozdobným krúžkom tyčky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 10 minút podľa veľkosti tyčiek.
Lekvárové šatôčky
Vyvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrojíme kruhy, ktoré naplníme lekvárom alebo ochuteným tvarohom. Uzatvoríme. Potrieme rozhabarkovaným vajíčkom. Posypeme práškovým cukrom. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme asi 15 minút.