Moja prastará mama aj staré mamy mali veľmi rady polievky. Ranné detstvo som prežila s nimi. Možno aj preto milujem polievky aj ja. Vždy keď som bola chorá, mi varili hovädzí vývar s rezancami alebo haluškami. Do dnes to považujem za najlepší liek proti chrípke či nádche. Dnes v jesennom a zimnom období viac varím krémové polievky, do ktorých pridávam väčšie množstvo cesnaku a cibule. Sú hustejšie a dva taniere zasýtia a zároveň nezaťažia organizmus, ktorý bojuje s chorobou.
Tekvicová podľa prastarej mamy
400 g očistenej tekvice Hokkaido, 200 g mrkvy, 200 g cibule, 200 g zemiakov, 200 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, maslo
Tekvicu, mrkvu, zemiaky, cibuľu, cesnak vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Necháme prevrieť asi 15 - 20 minút. Potom rozmixujeme, dosolíme, dokoreníme. Ak je polievka veľmi hustá, môžeme ju zjemniť trochou šľahačky. Podávame s kúskom masla.
Šošovicová podľa starých receptov
200 g šošovice, 200 g zemiakov, 100 ml šľahačky, 2 strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, soľ, 2 zrnká nového korenia, 4 zrnká čierneho korenia
Šošovicu namočíme na asi dve hodiny do vody. Zemiaky očistíme a nakrájame do hrnca. Vsypeme korenie, bobkový list a cesnak. Necháme variť asi štvrťhodiny. Rozmixujeme. Primiešame šľahačku. Pridáme scedenú šošovicu. Možno pridáme ešte vodu. Premiešame. Necháme prevariť asi 10 - 15 minút pod odchýlenou pokrievkou. Pred podávaním dosolíme.
Špenátová z Považia
200 g mladých špenátových listov, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, 2 stredne veľké zemiaky, 2 polievkové lyžice oleja, plnotučné mlieko
Na oleji speníme na polkolieska nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Primiešame nastrúhané na hrubo zemiaky. Zalejeme vodou a necháme pomaly variť asi desať minút. Vsypeme špenátové listy. Prilejeme vodu a necháme prevariť pár minút. Potom rozmixujeme a zjemníme mliekom, prípadne maslom. Dosolíme a okoreníme.
Zeleninová polievka
200 g mrkvy, 200 g petržlenu, 200 g kalerábu, 200 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice oleja
Všetku zeleninu nastrúhame na hrubo. Cibuľu nakrájame na tenké krúžky. Na oleji opečieme najprv cibuľu, potom pridáme zeleninu a premiešame. Necháme podusiť vo vlastnej šťave asi päť minút. Zalejeme vodou. Necháme variť asi päť minút. Osolíme a okoreníme. Môžeme prípadne pridať nastrúhaný zemiak na hrubo, ak chceme sýtejšiu polievku.
Polievky v našom receptári
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky