Cesto sa pripravuje z vyšľahaných bielkov a dobre preosiateho práškového cukru pri nízkej teplote, aby zostalo chrumkavé a zároveň biele.Šľahanie bielkov odporúčame ručne alebo elektrickým šľahačom na nízkych obrátkach.
Obyčajné pusinky môžeme skladovať aj dva mesiace a môžeme ich hocikedy ponúknuť ako výborný dezert ku káve či čaju.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 919
Takéto pečenie sme kedysi robievali na záhradke v pahrebe. Celý deň sme čosi majtrovali, okopávali či pretŕhali či strihali. Roboty bolo vždy dosť. Nebolo čas na jedenie. A tak aj takéto veľmi sýte jedlo bolo v neskoré popoludnie - niečo ako neskorý obed alebo skorá večera či oboje spolu vhodné.
Dnes sme si urobili takú domácu verziu - v rúre. Skúste aj vy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1167
Maslové cesto je sýte a vláčne. Trené maslové cesto je tiež základné cesto s nespočetnými možnosťami využitia. Má vlhkú, trochu tuhšiu textúru. Je potrebné ho robiť vo veľkej mise s vyššími krajmi. Najlepšie elekrickým miešačom, aby sa do cesta dostalo čo najviac vzduchu. Pri práci s varechou či metličkou je potrebné mať veľa sily a trpezlivosti.
Najznámejší je asi kyprený maslový koláč, ktorý sa prekrojí, potrie džemom vo vyššej vrstve, prikryje a posype práškovým cukrom.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1225
Kedysi sme sa pri mliečnom automate v Bratislavskej Karlovej Vsi stretávali dvakrát do roka a propagovali mlieko a mliečne výrobky. Učili sme návštevníkov robiť rôzne výrobky z mlieka. O kysnutí mlieka, výrobe tvarohu a miláčika, sme skúsili syr a ... potom z neho ťahať nite aj pliesť korbáčiky.
Učila nás ich robiť Martuška z Farmy Farmatuška. Prinášame vám jej postup.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1147
Základným postupom pre dobré piškótové cesto je dobré šľahanie. Dobre vyšľahané vajíčka sú základom ľahkého piškótového cesta bez tuku. Piškótové cestá majú jemnú, ľahučkú textúru, ktorá sa dosahuje zašľahaním čo najväčšieho množstva vzduchu do cesta. Žĺtka s cukrom musia byť dobre vyšľahané s cukrom. Cesto musí byť jemné, krémovité a svetlé. Musí v ňom zostať stopa po metličke ak šľaháte ručne. Môžete použiť aj ručný šľahač.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2797
Alebo vitamínové bomy či osviežujúce nápoje... Ako si to každý z vás nazve.
Končí apríl a tento rok je to náročné, preto vitamíny aj viac kreativity v kuchyni nám urobia dobre.Farby nápojov a chute majú antidepresívne účinky.
Odporúčam čítať ďalej.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 929
Nádherne voňajúce kvety fialiek sa celé stáročia používali pri výrobe voňaviek. Svoje využitie našli aj v liečiteľstve - mastičkárstve a neskôr si našla svoje miesto aj v kuchyni. Látky obsiahnuté vo fialke podporujú odkašliavanie a vylučovanie hlienov. Majú močopudné účinky a priaznivo pôsobia pri reumatizme. Viete, že jej liečivé účinky sa spomínajú v časoch Dioscoridosa a Plíniusa. V tých časoch odporúčali sa voňať fialkou pri bolení hlavy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1445