Tento múčnik či raňajkový koláč na Veľkonočnú nedeľu miľujem. Nikdy som ho však nepiekla inokedy. Je podľa mňa súčasťou tohto sviatku. Neviem či by mi chutil niekedy na jeseň či počas Vianočných sviatkov. Čo Vy? Tiež máte nejakú obľúbenú mlsotu, ktorú jedávate len v určitom čase? Alebo ste doma radšej piekli barančeka? 

Nuž poďme na to! Ideme piecť.

Mazanec

400 g polohrubej múky (Liana na kysnuté cesto), 1/4 čajová lyžička soi, 1 balenie cukor vanilkový z pravej Bourbon vanilky, 100 g kryštálového cukru, 20 g čerstvého droždia,, 180 ml vlažnej šľahačky
75 g rozpusteného vlažného masla, 2 ks žĺtky, nastrúhaná kôra 1/2 pomaranča, šťava z 1/2 pomaranča, 50 g vopred namočených hrozienok v pomarančovej šťave

Na potretie mazanca 1 vajíčko a na posypanie podľa chuti mandľové lupienky.

Najprv si odštavíme pomaranč. Hrozienka nasypeme do pohára a zalejeme pomarančovou šťavou. Necháme namočené asi 2 hodiny. Potom zlejeme pomarančovú šťavu a do cesta použijeme len namočené hrozienka. 

 

Do misy na miesenie cesta rozmrvíme droždie a zasypeme 2 polievkovými lyžicami cukru. Necháme asi hodinu podkysnúť takto na sucho. 

Do vykvaseného droždia prilejeme šľahačku, maslo, žĺtka. Jemne premiešame. V inej miske si zmiešame múku, soľ, pomarančovú kôru, zvyšok cukru a vanilkový cukor s hrozienkami. Obe zmesi spojíme a vymiešame pevné vláčne cesto. Vytvarujeme guľu, ktorú položíme na papierom vyložený plech. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysúť asi hodinu. 

 

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pokryjeme lupienkami mandlí podľa chuti. 

Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C (ak pečiete z Liany, potom so záparou) a pečieme asi štvrťhodiny. Teplotu stiahneme na 150 °C a dopekáme asi trištvrtehodiny. Z rúry vyberieme a necháme vychladnúť prikryté utierkou. 

  

 

 

 Podávame pokrájané ako krajce chleba s maslom, lekvárom či medom. Ako nápoj je vhodná biela káva, mlieko s medom, či karamelové mlieko. 

Baranček

Na Veľkonočnú nedeľu môžeme ponúkať aj len jednoduchého barančeka s kakaom.

3 vajíčka, 150 g práškového cukru, 5 polievkových lyžíc slnečnicového oleja, 5 polievkových lyžíc vriacej vody, 150 g polohrubej múky (Cake Mix), 50 g kukuričného škrobu, 1 čajová lyžička pomarančovej šťavy, 1 čajová lyžička postrúhanej pomarančovej šťavy,1 čajová lyžička kypriaceho prášku, štipka soli

Na prípravu cesta vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme pomarančovú šťavu, olej a horúcu vodu. Vyšľaháme do peny. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pudingom a pomarančovou kôrou. Pridáme do žĺtkovej peny. Do bielkov pridáme štipku soli. Elektrickým ručným šľahačom ušľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do cesta. Všetko jemne, ale dôkladne premiešame. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej spodnej časti formy. Prikryjeme vrchnou časťou formy. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C, asi trištvrtehodiny. Po upečení necháme barančeka vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme, hrozienka pritlačíme ako očká a barančeka pocukrujeme práškovým cukrom.