Popri spracovávaní bezlepkových zmesí som si spomenula na moje vymýšľania vo varení spred desať rokov.
Kúpili sme gaštanovú múku - veď sa to k jeseni hodí - a pustili sa do toho.
Gaštanová múka je pre nás teraz niečo úplne nové, ale naši predkovia z nej varili veľa. Naši predkovia robili múku zo všeličoho, proste toho čo našli doma. Gaštanová múka obsahuje menej stráviteľných uhľohydrátov ako pšeničná múka. Veľmi bohatá na vlákninu. Môžete ju v receptoch používať na 100% ale aj miešať s inými múkami. Má výraznú chuť preto ju odporúčame jesť len ľuďom obľubujúcim gaštany.
Neodporúča sa jesť alergikom na orechoviny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 12378
Teraz som potrebovala urobiť zase korpus na tortu. Skúsila som tentokrát zmes UNI od firmy Novalim. Z jednoduchého dôvodu. Mali sme ju doma a nemala som čas utekať do obchodu do mesta hľadať iné.
A ponúkam vám aj pár starších receptov na odskúšanie u vás doma.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2068
Tiež doma vymýšľate svoje recepty? Proste chcete niekedy len minúť všetko, čo zostalo v chladničke a nič nevyhodiť? Alebo naopak, vaše deti vymýšľajú v jedle a už neviete čo by ste im urobili, aby niečo zjedli? U nás doma je to z každého niečo.
A viete čo? Asi sa to moje vymýšľanie dedí. Syn začal v desiatich rokoch variť v mikrovlnke,lebo sa bál zapáliť plyn. Dnes už nie a tak ma občas doma prekvapí večera, keď prídem domov. Poviem vám; je to ozaj dobrý pocit prísť domov k prestretému stolu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3097
Patria neodmysliteľne k jeseni. Mne pripomínajú prechádzky po centre mesta, kde sme si kúpili pečené gaštany od pouličného predavača a na lavičke ich ešte horúce sa snažili otvoriť a zjesť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3430
Pred pár dňami som navštívila jeden BIO obchod, kde som celkom rada nakupovala.
Vybrala som si z regálu jednu zo zmesí. Aj mi bolo divné, že majú akýsi malý výber, predavačka ma sama potom upozornila, že to sú už posledné. Majiteľ sa rozhodol už viac tieto zmesi nepredávať vo svojom obchode. Nuž to mi je ľúto, lebo tento obchod som mala najbližšie k domu a veru som tam chodila často. Budem chodiť inam.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2891
Nuž v tomto čase, keď sa je veľa rôznych jedál z diviny sme sa snažili nie len pripraviť mäso a omáčky bezlepkovo - teda zahusťovali sme rozvarenou cibuľou či mrkvou alebo kukuričnou či ryžovou múkou. Nuž a ako prílohu sme podávali knedľu. Lenže ku všetkému sa knedla nehodila alebo proste "stááááááááááále knedľa?" - frfľali doma.
Tak sme znova popustili fantáziu a vymysleli toto. Tentokrát sme si zobrali na mušku zmes na prípravu knedle od spoločnosti NOVALIM.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2424
V štvrtom dieli sa vraciame k firme shor. Ideme skúšať recepty zo zmesi typu C. Používať k nej budeme čisto rastlinné maslo Alsan a rastlinné oleje.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1860