Patria neodmysliteľne k jeseni. Mne pripomínajú prechádzky po centre mesta, kde sme si kúpili pečené gaštany od pouličného predavača a na lavičke ich ešte horúce sa snažili otvoriť a zjesť.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/gastany.png}
Dnes sa už zaujímam o potraviny aj z hľadiska obsahu vitamínov či iných látok. Tak napríklad gaštanom sa pripisuje aj úprava pleti a zmenšenie vypadávania vlasov a sú vhodné aj pre diabetikov a celiatikov.
Pečieme gaštany
Gaštany namočíme do studenej vody na asi pol hodinu tak, aby boli úplne ponorené. Potom ich vyberieme, osušíme a narežeme na kríž tak, aby sme neporušili jadro, ale prerezali šupku. Potom ich položíme na suchý plech a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C, kde ich pečieme asi pol hodinu.
Gaštanová polievka (jedla som u jednej známej, ktorá nechcela veriť, že som o nej ešte nikdy nepočula)
Asi 10 gaštanov namočíme na polhodinu do vody, potom narežeme a vhodíme do 1 litra zeleninového vývaru. Necháme pod odchýlenou pokrievkou variť asi pol hodiny. Potom vyberieme, ošúpeme a vrátime do vývaru. Povaríme už v odokrytej polievke asi 10 minút spolu s nakrájanými 2 krajcami toastového chleba. Prilejeme 50 ml šľahačky a pridáme 2 – 3 kocky cukru. Rozmixujeme. Podávame v šálkach so širokou slamkou.
Gaštanová plnka
100 ml mlieka necháme zohriať a namočíme v ňom 1 natrhanú žemľu. Asi 20 uvarených gaštanov očistíme a popučíme. Všetko zmiešame. Pridáme 1 čajovú lyžičku soli a medzi prsty mletého bieleho korenia. Rozmixujeme s vajíčkom. Vlejeme do misky vymastenej a vysypanej hrubou strúhankou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 2é minút prikryté a potom ešte 10 minút odokryté.
Podávame s paradajkou a paprikou ako večeru.
Ak chcete skúšať viac, odporúčame vám pár receptov z gaštanovej múky. Nie sú však vhodné pre alergikov na orechy.
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove/264-gastanove-susienky
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove/263-gastanova-babovka