Popri spracovávaní bezlepkových zmesí som si spomenula na moje vymýšľania vo varení spred desať rokov.
Kúpili sme gaštanovú múku - veď sa to k jeseni hodí - a pustili sa do toho.
Gaštanová múka je pre nás teraz niečo úplne nové, ale naši predkovia z nej varili veľa. Naši predkovia robili múku zo všeličoho, proste toho čo našli doma. Gaštanová múka obsahuje menej stráviteľných uhľohydrátov ako pšeničná múka. Veľmi bohatá na vlákninu. Môžete ju v receptoch používať na 100% ale aj miešať s inými múkami. Má výraznú chuť preto ju odporúčame jesť len ľuďom obľubujúcim gaštany.
Neodporúča sa jesť alergikom na orechoviny.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/gastanovy_kolac1.jpg}
Gaštanový koláč
Do misy na miesenie cesta dáme tretinu čerstvého droždia, zasypeme ho 1 polievkovou lyžicou práškového cukru a zalejeme 2 dl teplej vody. Necháme na teplom mieste vykysnúť.Potom primiešame 1 polievkovú lyžicu rozpusteného masla a jedno veľké vajíčko. Vsypeme ešte 3 polievkové lyžice práškového cukru. A po lyžiciach vmiešavame asi 300 - 320 g gaštanovej múky. Vytvoríme cesto hustoty asi ako hustejší puding. Vmiešame asi 50 g posekanej horkej čokolády. Vlejeme do vymastenej a vysypanej menšej tortovej formy. Posypeme asi 50 g posekanej horkej čokolády. Necháme prikryté utierkou vykysnúť na teplom mieste asi hodinu.
Táto múka je ťažšia, potrebuje na kysnutie ozaj teplé miesto a dlhší čas.
Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme asi 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 180°C a pečieme asi 25 minút.
Gaštanové mafiny
Vymiešame 1 vajíčko s 1 polievkovou lyžicou zmeknutého masla a 4 polievkové lyžice práškového cukru. Prilejeme po lyžiciach 6 polievkových lyžíc teplej vody. Opatrne premiešame, aby zmes bola kompaktná. Vmiešame ručne 3 polievkové lyžice múky. Potom vmiešame 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny. A zase primiešame po polievkovej lyžici múky kým dostaneme hustotu polotuhého pudingu. Vlejeme do košíčkov. Vložíme do rúry, ktorú až teraz zapneme a nastavíme teplotu na 180°C. Počkáme kým sa rúra nahreje a potom si stopneme asi 25 minút na pečenie.
Gaštanové bábovečky
Vymiešame si vajíčko s 2 polievkovými lyžicami oleja. Pridáme 4 polievkové lyžice práškového cukru. Všetko dobre premiešame. Znova vlejeme 4 polievkové lyžice teplej vody. Vymiešame. Pridáme 4 polievkové lyžice gaštanovej múky. Potom 1/2 prášku do pečiva. A zase po lyžiciach vmiešame múku tak, aby sme vytvorili cesto hustoty polotuhého pudingu. Vlejeme do mini bábovečiek vytretých olejom a vysypaných gaštanovou múkou. Vkladáme do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme asi 25 minút
Táto múka je dosť ťažká. Z nej pečené koláčiky sú veľmi tuhé a silne aromatické po gaštanoch. Nuž sme skúsili gaštanovú múku miešať.
Sušienky
1 vajíčko vymiešame so 60 g masla Alsan a 4-mi polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Vmiešame 1 polievkovú lyžicu gaštanovej múky a 2 polievkové lyžice múky Novalim UNI od spoločnosti Novalim. Potom vmiešame 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Potom vmiešavame vždy 1 lyžicu gaštanovej múky a 2 lyžice zmesi UNI až kým nedostaneme cesto hustoty zemiakovej kaše. Potom urobíme čajovou lyžičkou na papierom vyložený pekáč kôpky a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 15 - 18 minút.
A naše staršie recepty:
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove/263-gastanova-babovka
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove/264-gastanove-susienky